BIHAMK postavlja kamere na 17 važnih lokacija u zemlji

U okviru aktivnosti na proslavi 70. godišnjice Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) danas će biti pušten u rad “Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u BiH”.

Implementacijom projekta videonadzora u informativni sistem BIHAMK-a ostvaren je izuzetan kvalitativni pomak u informisanju javnosti o stanju na cestama, poručuju u saopćenju za javnost.

Projektom je predviđeno da Informativni centar BIHAMK-a u narednom periodu posebnu pažnju posveti i praćenju saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima, autocesti, planinskim prevojima, urbanim sredinama kao i graničnim prelazima te izvještavanju javnosti o mogućnosti pristupa informacijama.

U sistem videonadzora uključeno je 17 kamera i to na sljedećim lokacijama: raskrsnice Briješće, Stupska petlja, Skenderija i Siporex, planinski prevoji Makljen i Karaula, granični prelazi Izačić, Bosanska Gradiška (dvije kamere), Bijača, Kamensko, Crveni Grm, Prisika, Doljani, Orašje, Šepak i Bosanski Brod.

Dodatnih šest kamera (planinski prevoj Ivan, granični prelaz Bosanski Brod i Ivanica, naplatno mjesto na autocesti A-1 Jošanica, raskrsnica Otoka i Orahov brijeg) koje su također postavljane, bit će uključene u sistem nakon neophodne tehničke pripreme u narednih desetak dana.

Uključenjem web kamera u informativni sistem BIHAMK-a dobijen je novi, moderno koncipiran sistem informisanja i mogućnost da vozači u svakom momentu dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prelazima i zastojima na odabranim lokacijma te mogućnost da boljim planiranjem putovanja i izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje. Ovaj sistem dostupan je zainteresovanim korisnicima putem web stranice BIHAMK-a.

Broj kamera uključenih u ovaj informativni sistem će se konstantno povećavati, a u narednoj fazi dogradnje predviđeno je postavljanje dodatnih deset.

Related posts