Bihaćki policajac na suđenju kapetanu Draganu: “Tukli su nas toliko da nismo znali kako se zovemo”

Saslušanjem Osmana Vikića (47), policajca s prebivalištem u Bihaću, danas je u splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, optuženom za ratni zločin nad Hrvatima na kninskom i glinskom području.

Vikić je za vrijeme rata bio policajac u Zadru, a s vremenom se preselio u Udbinu gdje su mu živjeli roditelji. U sudnici je kazao da su ga 5. juna 1991. policajci tzv. SAO Krajine zajedno s ocem izveli iz kuće. Oca su ubrzo pustili, a njega odveli i zatvorili u staru kninsku tvrđavu. Vikić je rekao da je odveden u salu za sastanke gdje ga je čovjek odjeven u maskirnu uniformu, sijede kose i s beretkom na glavi pitao kome je podnosio izvještaje, za koga radi i zašto je bio u izviđanju.

-Odgovorio sam mu da nisam bio u izviđanju već sam vodio sestre kući. Ošamario me. Saznao sam da je to bio kapetan Dragan. Kasnije me ispitivao Dušan Zelembaba. Na tvrđavi sam ukupno bio 25 dana. Prvih pet dana nas nisu tukli, ali nakon toga su nas tukli svakodnevno – prisjetio se Vikić.

Prepričavajući tadašnje događaje kazao je da su ih pijani stražari na Vidovdan toliko pretukli da “nisu znali kako se zovu”. Kapetana Dragana je vidio još samo jednom i to u staroj bolnici. S obzirom na brojne nelogičnosti u njegovom svjedočenju sudac, optužba i obrana svjedoku su predočavali sadržaj iz ranijeg iskaza za koje je rekao da nije točan.

Pored Vikića, danas je svjedočio i Adam Mraković, koji je bio komandant Teritorijalne odbrane u Glini do kraja jula 1991, a u to su vrijeme bila dva napada na Policijsku postaju Glina. Prvi se dogodio 26. juna 1991. i svjedok nije znao ko ga je vodio, dok je za drugi mjesec poslije kazao da ga je predvodio kapetan Dragan.

Suđenje se nastavlja sutra.

faktor.ba

Related posts