Bihać: Župom Sv. Ante Padovanskog odnedavno upravljaju novi svećenici

Župom Svetoga Ante Padovanskoga u Bihaću odnedavno upravlja novi župnik fra Bono Tomić a pomaže mu župni vikar fra Mario Plavčić. Novi svećenici na ovim dužnostima naslijedili su dosadašnjeg župnika fra Antu Zrakića i župnog vikara fra Maria Katušića. Novoimenovani župnik fra Bono Tomić kaže kako će njihov prioritet u službi biti duhovni rad s vjernicima – pastoral. Osim rada s mladima i djecom, redovne aktivnosti, kao i do sad, bit će svete mise koje se redovno održavaju, a organizirat će i duhovne obnove za vjernike.

Duhovna obnova za vjernike

Novi svećenici u Župi Sv. Ante Padovanskog u Bihaću su u službi od sredine jula i, kako kažu, još se upoznaju sa stanjem u ovoj župi. -Osjećam da je možda neznanje o osnovnim postulatima i temeljima vjere prisutno i ovdje u Župi Bihać. Stoga ćemo, sigurno početkom došašća, u vremenu priprave za Božić, ovdje organizirati duhovnu obnovu za sve vjernike Župe Sv. Ante Padovanskoga. Vjerujem da će se odazvati u velikom broju, osim ovdje Bišćana i vjernika naše župe, da će doći i vjernici iz okolnih župa pa čak i iz Republike Hrvatske. Ova župa je posvećena Svetom Anti Padovanskom. Svete mise su ovdje nedjeljom a održavaju se i radnim danima. Naravno, u ovom periodu ljetnog računanja vremena, su u 18:00 sati a nedjeljom održavamo tri svete mise, najčešće u župnoj crkvi ovdje u 08:00 i 11:00 sati te u filijalnim crkvama u Kraljama i Golubiću a povremeno imamo svete mise nedjeljom i u Vedrome Polju. Uvoditi nešto novo, sagledavam situaciju što je primjereno i pametno, vidjet ćemo u narednom periodu. Trebat će mi malo vremena da snimim situaciju i vidim potrebe vjernika i kakav je njihov duhovni profil. Sa župnim vikarom fra Mariom Plavčićem dat ću sve od sebe i učiniti što mogu. Tu smo poslani da budemo prvenstveno s našim vjernicima, kaže fra Bono Tomić, župnik bihaćki.

U Župi živi 2.208 župljana

U posljednjem župnom izvještaju za Provincijski kapitul doskorašnji župnik fra Anto Zrakić je napisao kako u Župi Sv. Ante Padovanskoga u Bihaću živi 2.208 vjernika. Aktualni župnik fra Bono Tomić pretpostavlja kako je do te brojke došao prilikom blagoslova kuća. -Mi ćemo i ove godine imati blagoslov kuća, pohodit ćemo naše obitelji i pomoliti se za njih. Župnik vikar i ja ćemo na terenu uz pomoć naših saradnika sagledati situaciju i pokušati doći do neke, još pouzdanije brojke, kaže župnik. Dodaje kako je u Župi Bihać po pitanju vjeronauka specifična situacija jer nema mnogo djece i mladih koji pohađaju vjeronauk i teško ga je organizirati po školama. Ipak, se uspjelo pronaći modus i način kako to ostvariti. -U četiri srednje škole na području grada Bihaća organiziran je vjeronauk. No nije moguće to držati u školi pa smo u nekakvom dogovoru od ranije, da vjeronauk za srednjoškolce održavamo u prostoriji Župnog ureda. To činimo subotom u 14:00 sati u dvije smjene. Po školama i filijalama, u Bihaću i njegovoj okolici, od škole Harmani do Vedrog Polja i Golubića, moj suradnik fra Mario Plavčić. Teško je vjeronauk organizirati budući da se u nekim razredima broj katolika smanjio ili ih ima dva-tri, a jasno nam je i razumljivo da je i direktorima tih škola teško organizirati nastavu vjeronauka upravo iz razloga što u razredima ima malo katolika. Zahvaljujem svim direkrtorima škola što su ipak pronašli način kako će se nastava iz vjeronauka organizirati, kaže fra Bono Tomić i dodaje kako nema tačan i pouzdan podatak koji bi obznanio javnosti, koliko djece u osnovnim i srednjim školama na području Bihaća pohađa vjeronauku. -Tek je to u fazi prikupljanja jer sam prije mjesec i više bio u Ministarstvu obrazovanja USK-a i dopisom tražio pa i osobno od direktora škola, koliko učenika katolika pohađa vjeronauku u osnovnim i srednjim školama. Do danas nemam taj pouzdan podatak, koliko djece. Nadam se da ću ga uskoro imati, dodaje župnik Tomić.

Listopadska pobožnost

Vjernici ovaj mjesec imaju listopadsku pobožnost i budući da je još uvijek na snazi ljetno računanje vremena, sveta misa se još održava u 18:00 sati na koju, kaže župnik, ne dođe veliki broj vjernika. -Imamo molitvu krunice i svetu misu a posljednju nedjelju u novembru počinje vrijeme došašća ili priprave za Božić a potom i božićno vrijeme. Nema posebnih aktivnosti. Najdraži mi je rad s vjernicima i susreti s njima. Vjerujem kad prođe blagoslov obitelji u božićnom vremenu, da će naša suradnja i komunikacija s vjernicima kudikamo biti lakša, ljepša i da ćemo se bolje upoznati. Čini mi se da je duhovno ova župa na neki način malo i zapuštena, zbog čega sebi stavljam u zadatak duhovnu obnovu. Rad s vjernicima naše župe na duhovnom planu je itekako potreban, kaže fra Bono. Novoimenovani župnik je osvrnuvši se na trenutno stanje vjerskih objekata u Župi Sv. Ante Padovanskog zahvalio svom prethodniku fra Anti Zrakiću i Gradskoj upravi Bihaća koja je izdvojila značajna sredstva za krečenje i uređenje Župne crkve te obnovu i uređenje dvorišta župne kuće.

Samir TULIĆ/reprezent

Related posts