Bihać: Završna konferencija projekta „BEE Promoted – Promocija pčelarstva“

Otvorenje konferencije počinje u 10.00 u hotelu Emporium, na kojem će se obratiti ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, gradonačelnik Bihaća, gosp Šuhret Fazlić i Zlatko Jusufhodžić, direktor J.U. Veterinarskog zavoda Bihać.

Specifični cilj projekta je bio unapređenje institucionalne podrške u pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje te plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište. Laboratorij za kontrolu kvalitete meda J.U. Veterinarskog zavoda Bihać, uspostava Centra za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, te edukacija pčelara unaprijedili su institucionalnu podršku u pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje te plasmanu meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište. Institucionalna podrška u pčelarskom sektoru kao i promocija pčelarskih proizvoda će se nastaviti i nakon završetka projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR, a financira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Nositelj projekta u Bosni i Hercegovini je Veterinarski zavod Bihać, dok je sa hrvatske strane Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Centar u Zadru. Partneri na projektu su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te udruge pčelara „Dalmatinka“ i „IVA“.

Konferencija se održava kao završnica projekta ‘’BEE Promoted – Promocija pčelarstva’’ na kojoj će se uz rezultate projekta, predstaviti naredni koraci u cilju poboljšanja proizvodnje meda i njegovog plasmana na tržište. Poseban dio Konferencije biće posvećen predstavljanju
rezultata Studije ekoloških i bioloških uvjeta za područja optimalnog uzgoja koja je urađena u sklopu projekta.

Related posts