Bihać: Završna konferencija projekta „BEE Promoted- Promocija pčelarstva“

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić prisustvovao je danas završnoj konferenciji projekta „ BEE Promoted- Promocija pčelarstva“. Riječ je o projektu čiji je cilj unapređenje institucionalne podrške pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište.

U svom obraćanju gradonačelnik Fazlić istakao je da je gradska uprava Bihaća prepoznala pčelarstvo kao granu koja može vrlo brzo promijeniti sliku nezaposlenosti , te će shodno svojim finanacijskim kapacitetima, podržavati ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Kako je istaknuto Laboratorij za kontrolu kvalitete meda pri Veterinarskom zavodu USK-a , te uspostava Centra za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, te edukacija pčelara , unaprijedili su podršku pčelarskom poduzetništvu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR, a financira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Nositelj projekta u BiH je Veterinarski zavod USK-a , dok je partner Razvojna agencija USK-a.

Related posts