Bihać: Za godinu dana nova zgrada Kantonalnog suda

Radovi na zgradi Kantonalnog suda na lokaciji u Borićima započeli su 11.avgusta, a prema ugovoru predvideni kraj je za godinu dana. Za sada irvodači su angazirani na zemljanim radovima koji idu predvidenim tokom. Evropska komisija snosiće troškove izgradnje zgrade u iznosu od preko 1,6 miliona eura dok će njeno opremanje platiti kanton.

Novom zgradom 54 uposlena u Kantonalnom sudu dobiće adekvatnije uvjete rada. Nakon kupovine zemljišta od grada Bihaća te rješavanje potrebnih dozvola na lokaciji u neposrednoj blizini IPF započela je izgradnja nove zgrade Kantonalnog suda.Projekat koji se velikim dijelom finasira iz evropskih fondova dio je šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine.Ukupna vrijednost projekta je oko 3 miliona KM.

Ugovorom sa EU komisijom nisu bili obuhvaćeni troškovi pripreme parcele od iskopa, potpornih zidova do proširenja ceste što je izuzetno zahtjevno s obzirom da se radi na parceli koja nije ne ravnoj podlozi.Kako je rijec o značajnom iznosu, rjesenje se ipak naslo te je na nedavnom sastanku u Kantonalnom sudu, izmedju predstavnika izvodača i članova evropske komisije potvrdeno da će se i ovi troškovi platiti iz evropskih fondova.S druge strane iz budžeta USK izdvojena su značajna sredstva za ovu zgradu. lzmještanje vodovodnog i kanalizacionog sistema, rješavanje oborinskih voda te ostalih potrebnih prikljkučaka koštaće dodatnih 400.000, uz milion KM koliko će po procjenama koštati kompletno opremanje nove zgrade. Njenim konačnim završetkom unaprijediće se radni uslova u sudu koji je nadležan za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela sa područja Unsko-sanskog kantona. – piše rtvusk.

Related posts