Bihać slavi 757 godina postojanja

Gradska uprava Bihaća, zajedno s Kulturnim centrom, Gradskom galerijom i Javnom ustanovom za sport, odmor i rekreaciju, i ove godine nizom zanimljivih sadržaja i događaja obilježit će 757. rođendan Grada Bihaća. Ovogodišnje obilježavanje trajat će sedam dana, u okviru kojih će biti realizirano 13 sadržaja. Bišćani i gosti imat će priliku prisustvovati zanimljivim kulturno-sportskim događajima.

Predstave i radionice

Program obilježavanja počinje u ponedjeljak, 20. februara, koncertom ”Muzičke omladine & Haman Jazz Banda” u Gradskoj galeriji. Dan kasnije u dvorani ”Luke” predviđene su omladinske sportske aktivnosti, odnosno takmičenje učenika u malom nogometu, stonom tenisu i šahu, a isti dan u kinu ”CineStar” za mališane će biti organizirana projekcija animiranog filma ”Snježna kraljica 3 – Vatra i led”.

U sali Kulturnog centra u srijedu, 22. februara, bit će upriličen prijem djece iz bihaćkih vrtića u ”Unske smaragde”, isti dan u Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci održat će se kreativna radionica za djecu predškolskog uzrasta i osnovnih škola, a u večernjim satima u sali Kulturnog centra za građane besplatno će biti izvedena stand-up komedija Željka Pervana “Na rubu Europe”.

Pohod planinara

Četvrtog dana manifestacije građani će moći pogledati izložbu Arhiva USK pod nazivom “Bihać i prostor USK kroz vrijeme”, a u petak, 24. februara, u Gradskoj galeriji otvorit će se izložba i održati promocija knjige “Pišem ti bosančicu” autorice Alme Zulfikarpašić.

Za dane vikenda predviđena je promocija zbirke pjesama “Govor duše” autorice Džehve Havić, a u dvorani ”Luke” koncert grupe ”Parni valjak”. Također, za mlade darivaoce krvi bit će prijem, a za ljubitelje prirode u nedjelju, 26. februara, predviđen je pohod do Planinarskog doma ”Plješevica”.

Svečana sjednica

Obilježavanje 757. rođendana Grada Bihaća završit će 27. februara tradicionalnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća (GV) Bihać, na kojoj će pojedincima i institucijama biti uručene plakete i zahvalnice. Isti dan u gradskoj tržnici građani će moći degustirati rođendansku torte, a u dvorani ”Luke” bit će održana revijalna malonogometna utakmica. – piše avaz.

Related posts