Bihać: Škola mora biti sigurno mjesto za svako dijete

Nasilje u školama je problem koji Bosnu i Hercegovini i zemlje okruženja već odavno opterećuje. Brojna istraživanja su pokazala da je ono prisutno i u USK, te da se mora učinite sve kako bi se taj problem sasjeklao u samom korijenu, uključujući sve segmente društva, od porodice, odgojno obrazovnih institucija do najviših nivoa vlasti. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova USK, zahvaljujući nizu mjera i edukacija u školama o prevenciji ove negativne pojave, broj slučajeva vršnjačkog nasilja u školama u 2016.godini je smanjen.

Vršnjačko nasilje u školama USK evidentirano je i u 2016.godini, ali u nešto manjem obimu nego ranijih godina. Kako se navodi u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova USK, smanjen je broj krivičnih djela i žrtava vršnjačkog nasilja, dok se i dalje bilježi lagani rast broja izvršilaca. Gledano po općinama, smanjen je broj slučajeva vršnjakog nasilja u Bihaću, u Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu nije bilo evidentiranih, dok se u Cazinu, Velikoj Kladuši, Bužimu i Ključu bilježi porast ovih djela

Nasilje se često dešava u školi i to u vrijeme odmora, na hodniku ili u dvorištu – po pravilu, u situacijama kad odrasli nisu prisutni. Kako većina istraživanja pokazuje, oni koji vrše nasilje imaju nisko samopoštovanje, frustrirani su i uglavnom su proživjeli neugodne situacije u životu. Kako takva djece ne bi postali nasilnici neophodno je vršiti stalnu prevenciju ukuljučujući sve segmente društva

Podsjetimo u Unsko-sanskom kantonu će se u maju ove godine realizirati program Ljetne škole, pod nazivom „ Sigurnost u obrazovno-odgojnim ustanovama“. Cilj programa koji će se provesti u osnovnim i srednjim školama, jeste, podizanje svijesti o važnosti suzbijanja svih negativnosti koje su prisutne u školama. S tim u vezi potpisan je Sporazum o saradnji između Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevo, Ministarstva obrazovanja kantona, kantonalnog MUP-a i RTV USK.

Zaustavljanje nasilja odgovornost je svih segmenata društva. Škola mora biti sigurno mjesto za svako dijete, zato krenimo zajedno do sigurnog i poticajnog okruženja za djecu i mlade, podučuju iz Ministarstva obrazovanja USK. – piše rtvusk.

Related posts