Bihać: Podrška izmjenama Zakona o šumama i revitalizaciji DI Sanica

Članovi Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, stambeno–komunalnu politiku i infrastrukturu Skupštine USK, razmatrali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama te plan implementacije programa revitalizacije bivšeg preduzeća DI Sanica Ključ.

Javna rasprava o izmjenama Zakona o šumama provedena je na području cijelog Unsko-sanskog kantona. Svi prijedlozi i sugestije ugrađene su u novi zakon koji bi se trebao naći pred skupštinskim zastupnicima za nekoliko dana.

Radi se o provođenju presude Ustavnog suda FBiH i zaključka Skupštine USK da se neposredna zaštita državnog šumskog bogatstva prenese na kantonalne uprave za šumarstvo, odnosno ŠPD Unsko-sanske šume.

Donesen je zaključak kako bi Skupština trebala donijeti odluku o osnivanju novog preduzeća u vlasništvu USK šuma, jer je DI Sanica Ključ otišlo u stečaj.

Unsko-sanske šume su 2014. godine u stečajnom postupku kupile imovinu ovog preduzeća. Skupština trebala dati saglasnost na osnivački akt i na prijedlog plana implementacije programa revitalizacije, rečeno je na sjednici Komisije.

(A. S./Faktor.ba)

Related posts