Bihać: Održano 11. Otvoreno padobransko prvenstvo BiH

Na sportskom aerodromu „Golubić“ kod Bihaća, u organizaciji Aero centra „Panorama“, u subotu 23.07.2016.godine u sklopu „Parachute training days-closed to the public“ održano je 11. po redu Otvoreno padobransko prvenstvo BiH. Osim standardnih ekipa učesnica iz Bihaća, Banja Luke i Prijedora, učešće na ovom padobranskom spektaklu, a što je i kuriozitet ovogodišnjeg prvenstva, su uzeli i takmičari ekipe „Medeno Polje“ iz Bos. Petrovca, koji su se natjecali za tamošnji novoosnovani istoimeni Aero-klub. Otvorenom karakteru ovog takmičenja ovaj put doprinijeli su takmičari iz Hrvatske i Srbije, a zbog neizvjesnosti oko održavanja ovog prvenstva u zadnji čas učešće su otkazali takmičari iz Crne Gore i Slovenije.

Padobranski skokovi za ovu priliku izvođeni su iz helikoptera UH-1H iz sastava Oružanih snaga BiH, kojeg je za potrebe odrađivanja ovog prvenstva, zajedno sa gorivom za isti te posadom i popratnim ljudstvom odobrilo Ministarstvo odbrane BiH. Zbog znatno smanjenog obima odobrenog resursa pomenutog helikoptera, takmičenje je trajalo svega jedan dan i izvedeno je oko stotinjak padobranskih skokova u disciplini „skok na cilj“ sa 1.000 metara visine, čime je zadovoljen minimum kako bi takmičenje bilo regularno po međunarodnim FAI padobranskim pravilima i propisima. U sklopu navedenog sportskog padobranskog događaja, paralelno se takmičilo i za 4. po redu pojedinačno padobransko prvenstvo Federacije BiH, gdje se na kraju na prvo mjesto plasirao Milorad Šantić, drugi je bio Zoran Končar, a treći Veselin Alić, svi takmičari Aero centra „Panorama“ iz Bihaća.

U domaćoj konkurenciji 11. padobranskog prvenstva BiH, ekipno prvo mjesto je zauzela ekipa Aero kluba Prijedor, drugo mjesto ekipa Sky dive – Medeno polje, dok je treću poziciju zauzela ekipa domaćina Panorama–Bihać. U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto zauzeo je Siniša Vujaković, drugi je bio Draško Lajić, a treći Boban Ivetić, svi iz ekipe Aero klub Prijedor.

U otvorenoj konkurenciji 11. padobranskog prvenstva BiH, ekipno prvo mjesto zauzela je ekipa Aero kluba Prijedor, drugi su bili takmičari ekipe Sky dive – Medeno polje, a treću poziciju zauzeli su takmičari iz Aero kluba Cumulus iz Opatije. Pojedinačno prvo mjesto zauzeo je Siniša Vujaković (AK Prijedor), drugi je bio Goran Ratkajec (AK Cumulus-Opatija), a treću poziciju zauzeo je Draško Lajić (AK Prijedor).

Djelimičnu finansijsku pomoć domaćinu i organizatoru ovog prvenstva, Aero centru „Panorama“ iz Bihaća, pružila je Općina Novi grad Sarajevo i Općina Bosanski Petrovac, a pomoć za pokrivanje preostalih organizacionih troškova su obećali premijer Vlade USK-a Husein Rošić i v.d. gradonačelnika Bihaća, Ermin Zulić koji se kratko družio sa učesnicima prvenstva, dodijelio dio priznanja na kraju takmičenja, obratio se kratkim govorom svim učesnicima, te zatvorio 11. Padobransko prvenstvo BiH – Bihać 2016.

Članovi i rukovodstvo Aero centra „Panorama“, ovom prilikom se posebno zahvaljuju: Ministarstvu odbrane BiH, posadi helikoptera UH-1H iz sastava 2.HS-a brigade ZS i PZO Oružanih snaga BiH, Općini Novi grad Sarajevo, Općini Bosanski Petrovac, Bihaćkoj pivovari, JU Gradska galerija Bihać, Policijskoj upravi Bihać, Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“, Poliklinici „Muminović“, Vatrogasnoj jedinici Civilne zaštite Bihać, Sanimiru Handanagiću, Marin Momiru, Mladenu Paladi, Senki Bakrač, svim učesnicima i gostima, kao i svima drugima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog veoma zanimljivog i nesvakidašnjeg sportskog događaja u Gradu Bihaću.

reprezent.ba

Related posts