Bihać: Napukli zidovi Fethije opominju investitore

Bihaćka džamija je ugrožena konstantnim radovima iako je Komisija za zaštitu naslijeđa na to upozoravala još prije 15 godina

U Bihaću se očekivalo da će ove jeseni započeti izgradnja BBI centra na Trgu Džemaludina Čauševića, odmah pored jedine džamije u Evropi koja je prvobitno sagrađena kao crkva.

Osam etaža

Nekadašnji kompleks kina Una, zgradu koja je u propadanju, gradska administracija gradonačelnika Emdžada Galiješavića prodala je BBI-ju, koji ima građevinsku dozvolu i plan za lijep objekt, a koji bi oživio ovaj nekadašnji stari centar Bihaća.

Međutim, na sjednici Gradskog vijeća uz rebalans budžeta oboren je i prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta BBI galerija.

Fethija i kino Una

– BBI je tražio da se pristupi urbanističkom projektu, imaju objekt od osam etaža u izvedbi. Ali, zbog činjenice da je u gradskom centru već ugrožen saobraćajni režim, da je Fethija zaštićeni nacionalni spomenik BiH, da postoje opasne pukotine na njoj, te da je još ranije utvrđeno da je ugrožena statičnost objekta, mi to nismo mogli podržati, saopćila nam je Fatka Kulenović, gradska vijećnica SDP-a BiH.

Naime, opozicija se pribojava da tokom gradnje neće biti uvažena mišljenja stručnjaka. Podsjećaju da je prije 15 godina Komisija za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine izvela mjerenja sa preporukama da je Fethija ugrožena i da je treba zaštititi.

Međutim, nedaleko od Fethije, već cijelo ljeto radnici kopaju pet etaža duboke podzemne garaže za Agram centar u izgradnji. Vibriranje tla tokom bušenja jednako je opasno kao i eventualno izvođenje radova BBI centra. Zapravo, na sve strane oko Fethije se već izvode radovi, sve bliže i bliže zaštićenom nacionalnom spomeniku.

Opreznost pri kopanju

Gradska džamija Fethija je prije dolaska Osmanlija bila gradska crkva Antonija Bihać, pridodana joj je samo vitka munara u anadolijskom stilu. Građevina stoji na grebenu koji je bio opasan srednjovjekovnim bedemima. Sam lokalitet svjedoči o bogatoj historiji grada Bihaća. Bilo kakvo iskopavanje moglo bi otkriti nove značajne arheološke predmete, međutim, građani Bihaća, kao i opozicija u Gradskom vijeću opravdano sumnjaju da su investitori i građevinari spremni sakrivati i bacati arheološke predmete samo da se ne bi otvarala priča o zaštiti kulturno-historijskih vrijednosti, jer ih takvo što može zaustaviti u gradnji.

Da bi BBI dobio podršku za urbanistički projekt, minimum što gradski vijećnici očekuju je potpuna transparentnost za iznimno oprezne i odgovorne poduhvate.

oslobodjenje.ba

Related posts