Bihać: KŠC dobio dozvolu za rad ali ne i mjesto u budžetu

Učenici srednje medicinske škole katoličkog školskog centra Ivan Pavao II u Bihaću u ponedjeljak će krenuti u školu, potvrdio nam je ministar obrazovanja USK Muhamed Ramić. Podsjećamo, srednjoškolci ove škole izgubili su prvu sedmicu jer je Ministarstvo bilo poništilo rješenje Katoličkom školskom centru nakon višemjesečne trakavice oko legalnosti ove škole. Ravnatelj Don Slavo Grgić nam je kazao da je od osnivača, Banjalučke biskupije, stigla trogodišnja garancija na iznos od 400.000 KM za školu što je i Vlada tražila, rekavši da iz Vlade neće dalje insistirati na procedualnoj problematici.

-Oni jesu dali garanciju osnivača, a to su trebali učiniti još nakon našeg sastanka od 26.6. kada su propustili rok od sedam dana, kako smo i zahtjevali u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju USK. Mi smo to dobili i odmah smo im izdali odobrenje za rad. Eh sad, vama je poznato da je Skupština USK proglasila javni interes za osnovnu školu i gimnaziju KŠC ali ne i za medicinsku školu. Direktor KŠC se nada da će finansiranje ponovo se razmatrati na Skupštini USK koja je već zauzela stav da to nije javni interes, ali to više nije do ministarstva nego je do Skupštine kantona- kazao nam je ministar Muhamed Ramić.

Dakle, iako su dobili rješenje da mogu nastaviti sa radom škole, njeno finansiranje je i dalje upitno. Iako će djeca krenuti u školu priča sa KŠC još nije završena, a nade menadžmenta škole o finansiranju sa budžeta nisu realne. Naime, Skupština ih je već jednom odbila a protiv finansiranja Medicinske škole KŠC nije bila samo Vladajuća SDA sa partnerima nego i najveća opoziciona stranka u Skupštini ASDA. Dok su u ministarstvu nalazili probleme proceduralne prirode, još veća prepreka za KŠC je podrška u Skupštini kantona gdje većina poslanika ne želi das čuje sa finansiranje ove škole sa budžeta.

/oslobodjenje.ba

Related posts