Bihać: Kako će oni koji ne mogu platiti priključak na novu kanalizacionu mrežu?

Projekt odvodnje oborinskih i otpadnih voda u Bihaću u nekoliko mjesnih zajednica završen, pa je prije nekoliko dana veliki prečistač u Velhovu stavljen u funkciju. Sada u tim naseljima preostaje da se domaćinstva pojedinačno priključe na ovu mrežu, što će od srijede provjeravati i gradska inspekcija. Sam postupak je za mnoge preskup, iako je ostavljena mogućnost plaćanja u ratama. Za porodice koja su u stanju socijalne potrebe i nemaju nikakve mogućnosti platiti priključak još uvijek nije ponuđeno adekvatno rješenje.

Na 54 km nove kanalizacione mreže u Bihaću koja bi trebala biti gotova do kraja maja, uz dosadašnjih 9.000 korisnika, trebalo bi biti priključeno još njih 2000. Kontroverzni KFW projekt, kojeg je pratio čitav niz problema ,nakon okončanja prve faze zaživjeće u potpunosti kad se sva domaćinstva priključe na ovaj sistem.Nakon završetka radova u Bakšaišu,Kraljama i Hatincu zasad je priključeno svega 120 domaćinstava, što u JP Vodovod pravdaju lošim vremenskim uvjetima. Spremni su za veći broj zahtjeva u ovoj godini, svjesni da građane najviše zanima cijena koju moraju platiti.

Ova cijena odnosi se samo na priključak koji se provodi od mreže do ulaska u privatni posjed. Svi dalji radovi dodatni su trošak domaćinstvima čija visina zavisi od dužine prilaznog puta.

U Kraljama s dolaskom lijepog vremena, oni koji mogu, započeli su s priključivanjem, što u konačnici nije nimalo jeftino.

Upravo je to u cijelom ovom procesu glavno pitanje: Kako će oni koji ne mogu platiti priključak na novu kanalizacionu mrežu?Šta je s porodicama koje su u teškoj materijalnoj situaciji i za koje, iako mogu platiti u ratama, to ne znači ništa?

A obavezu priključivanja na novu kanalizacionu mrežu imaju svi, iako zasad nije ponuđeno rješenje za socijalno ugrožene porodice.

Prva faza KFW projekta trebala bi do šestog mjeseca biti završena. Nova kanalizaciona mreža sigurno će, pored ekoloških beneficija, značiti i bolju kvalitetu života svih građana. Ukoliko priključivanje domaćinstava ne bude išlo dovoljno brzo u pitanje će doći i isplativost projekta, kao i nastavak druge faze. – piše rtvusk.

Related posts