Bihać: Dvanaest romskih porodica dobilo ključeve stanova u naselju Ružica

Uručivanjem ključeva za dvanaest porodica romske zajednice danas je u bihaćkom naselju Ružica okončan još jedan zajednički projekt Vlade USK-a, grada Bihaća, njemačke nevladine organizacije ASB i organizacije Hilfswerk Austria.

Riječ je o izgradnji zgrade kolektivnog stanovanja za romsku manjinu u MZ Ružica koja je koštala skoro 600.000 KM , a većinu sredstava osigurala je EU , Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, Vlada USK-a i grad Bihać koji je izdvojio 91.000 KM. Ključeve stanova danas su dobili Mujko Beganović, Fikret Hamidović, Refik Sulejmani, Hasan Demirović, Merima Čolić,Kada Džemailji,Elvis Selman,Selver Osmani,Ersan Džemaili,Goran Vikić, Samir Fazlija i Šećo Ahmetović.

Čestitke povodom dobijanja stanova porodicama bihaćkih Roma koji su u stanju socijalne potrebe, uputili su Dervo Sejdić, Udruženje Kali Sara, Nikola Findrik, ministar privrede u Vladi USK-a, Muris Mičijević,projekt menadžer Hilfswerk Austrija i Elmina Emrulović, šef Službe za opću upravu,privredu i društvene djelatnosti u gradskoj upravi Bihaća.

„Gradska uprava Bihaća bila je dio izgradnje sve tri zgrade za naše sugrađane romske nacionalnosti i ovim projektom želejli smo omogućiti normalne uslove za život, a osnovni je svakako siguran krov nad glavom.Hvala svim institucijama koje su učestvovale u ovom projektu kojim još jednom pokazujemo da smo grad suživota,tolerancije i brige sve sve građane bez obzira na vjeru i naciju „-kazala je Emrulović.

U blizini treće zgrade nalaze se ranije izgrađeni stambeni objekt u kojem je 2011. godine smješteno šest porodica. Također, četiri romske porodice uselile su se u drugu zgradu za čiju je izgradnju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo značajna sredstva , a grad Bihać 50.000 KM.

Kako je istaknuto , kroz projekat podrške socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica 149 romskih porodica u 14 općina uselilo je u nove ili rekonstruisane stambene jedinice.

Related posts