BiH ostaje jedan od prioriteta njemačke spoljne politike

Izborom Franka Valtera Štajnmajera za njemačkog saveznog predsjednika niko ne očekuje velike promjene njemačke spoljne politike prema BiH, koja ostaje u fokusu interesovanja te zemlje.

Marius Miler Henig, direktor Fridrich Ebert fondacije u BiH, koja je bliska Socijaldemokratskoj partiji Njemačke čiji je Štajnmajer visoki član, ocjenjuje da promjena prema BiH neće biti, iako je Štajnmajer, uz britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hemonda, 2014. predložio njemačko-britansku inicijativu kao novi pristup EU u socijalno-ekonomskim reformama koje treba provesti u BiH.

“Iako je inicijativa potekla iz angažmana dva ministra spoljnih poslova, odavno se radi o nečemu što je postalo zajednički evropski projekat”, kaže on.

Dodaje da BiH ostaje jedan od prioriteta njemačke spoljne politike, i nakon što Štajnmajer više ne obavlja funkciju ministra spoljnih poslova te zemlje.

“Uopšteno gledajući, njemačka spoljna politika ide za tim da se prioritet da sprečavanju izbijanja kriza na miran način, kao i za tim da taj angažman bude posebno izražen na zapadnom Balkanu. Za oba ova angažmana postoji široki politički konsenzus u Njemačkoj i zbog toga mi se čini da sve ukazuje na politiku kontinuiteta”, rekao je on.

Štajnmajer je izabran za predsjednika Njemačke na prijedlog njegove matične stranke SPD, uz podršku konzervativnih demohrišćana pod vodstvom Angele Merkel, njemačke kancelarke, i Horsta Zehofera, predsjednika demohrišćana njemačke pokrajine Bajern.

Za izbor Štajnmajera glasali su i poslanici u Bundestagu, kao i predstavnici njemačkih pokrajina.

Related posts