BiH: Najviše iznenadnih smrti u Mostaru i Zenici

Uzrok naprasne smrtnosti u Zenici liječnici objašnjavaju smogom, a u Mostaru stresom i temperamentom.

U četvrtak se obilježava Svjetski dan srca. U BiH, dva grada bilježe najviše iznenadnih smrti – Zenica i Mostar. Ljekari u Mostaru zato sprovode nedelju prevencije srčanih oboljenja. U sve su uključili i vjerske zajednice.

U mostarskom Domu zdravlja pojačani su kardiovaskularni pregledi. Pacijenti kažu da na zdravlje pokušavaju i sami paziti.

Stana Ljubić kaže da vodi brigu o zdravlju najviše kretanjem i izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola. Što se tiče kretanja, tu rekreacijsku mjeru zdravstvene prevencije upražnjava rijetko

Često se pokaže povišen krvni pritisak. Oni koji već imaju problema shvataju nužnost praćenja liječničkih uputa. Takva je i kardiovaskularna bolesnica Radinka Grbešić.

„Jako bitno je da se držim redovne kardiološke terapije, savjeta ordinirajuće doktorice. Imamo dobru suradnju, u potpunosti sam zadovoljna“, kaže Grbešić.

Problem je što većina, čak i hroničnih bolesnika, nerado ide na preglede.

Amra Zalihić kaže da su redovni pregledi obavezni.

„Ljudi misle – ne boli me ništa, ne smeta mi i ne moram ni ići doktoru. Vrlo često kažu, ‘pa ja ne osjećam ništa, ni tlak, ni šećer’. Kad osjetite, tad je već nastupio veliki problem“, dodaje.

Mostar i Zenica bilježe najveći broj naprasnih smrti.

Krivci smog i stres

„Uzrok naprasne smrtnosti u Zenici liječnici objašnjavaju smogom, a u Mostaru stresom i temperamentom. Zanimljivo je da su u rad na prevenciji smrtnosti uključili vjerske zajednice. Duhovna je strana, poručuju, izrazito bitna“, izvještava Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Don Ivan Perić i kao katolički svećenik i psiholog zna koliko je duhovnost značajna za zdravlje. Kaže kako u svakodnevnom susretu s bolesnicima vidi dobrobiti vjere u zagrobni život. Povezanost srca i duše i narod je, podsjeća, prepoznao u svojim dosjetkama.

„Pa se tako za dobroga i plemenita čovjeka, dobronamjernoga, kaže – ‘taj čovjek ima dobro srce’. I kao što ljudski organizam ne može funkcionirati bez srca, tako isto čovjek bez dobre duše je siromašan čovjek“, dodaje.

Duhovnost smatra bitnom i dr. Emir Fazlibegović. Voditelj je intenzivnog odjela kardiologije. Vrlo je aktivan u Islamskoj zajednici te duhovnost, riječi utjehe, smatra izrazito bitnima za zdravlje srca. U to se, kaže, uvjerio i u praksi. Oni koji nisu vjernici mogu kroz razne klubove i okupljanja raditi na smanjenju stresa.

„Na taj način, kroz te klubove, druženja, možemo pomoći našim pacijentima i naročito tim rizičnim grupama kako i na koji način da se riješe problema stresa, da prihvate stres kao način življenja, da pokušaju da ga racionaliziraju i svedu na najmanju mjeru“, dodaje.

Zdrav duh i tijelo – poručuju mostarski liječnici, organizirajući brdske šetnje za starije, utrku za mlade pa i dječiju olimpijadu. Kroz sedmični program pozivaju na aktivniji i zdraviji život.

Izvor: Al Jazeera

Related posts