BiH dobila savremenu laboratoriju za DNK analizu, što olakšava vještačenja za Tužilaštvo i Sud BiH

Laboratorija za DNK analizu pri Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koja je počela raditi 11. jula 2016. godine, vrši vještačenja bioloških tragova ljudskog porijekla (krvi, kose, dlake, sjemene tečnosti, epitelnih ćelija, sekreta i dr.) s mjesta zločina i referentnih uzoraka izuzetih od osumnjičenih osoba.

Vještaci i forenzičari u ovoj instituciji primarno obavljaju vještačenja prema naredbama Tužilaštva BiH i sudova, rečeno je za Klix.ba.

Laboratorija također u okviru forenzičkih DNK testova obavlja STR testiranja i dokazivanja očinstva. Inače, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja je osnovana sredinom 2008. godine donošenjem Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, a počela je raditi 26. februara 2009. godine.

Vještaci i forenzičari su osim vještačenja zaduženi za rad laboratorije u smislu kontinuiranog praćenja ispravnosti opreme i njenog održavanja, nabavku nove opreme i potrebnog potrošnog materijala, kao i kontinuirano praćenje najnovijih naučnih dostignuća na području forenzičke genetike.

“Trenutno je u laboratoriji moguće vršiti vještačenja bioloških tragova humanog porijekla (krvi, kose, dlake, sjemene tečnosti, epitelnih stanica, sekreta i dr.) s mjesta zločina i referentnih uzoraka izuzetih od osumnjičenih osoba. S obzirom na to da smo nedavno počeli rad, vještaci su uspostavili osnovne forenzičke molekularno-genetičke metode te u narednom periodu slijedi uspostavljanje dodatnih metoda. Laboratorija je uspostavljena prema najvišim svjetskim standardima za forenzičku DNK analizu te opremljena visokokvalitetnom i najsavremenijom opremom koja je organizirana u dvije nezavisne linije rada, a nabavljene iz budžeta Agencije vrijednosti blizu 750.000 KM”, navode iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

S obzirom na veliku popularnost serija koje prate sličan rad i istraživanja, iz Agencije za naš portal navode da TV serije takvog karaktera imaju cilj animirati što veći broj gledalaca te s tim u vezi na osnovnu forenzičku djelatnost često nadograđuju umjetničku fikciju.

Prema mišljenju stručnih osoba Agencije, svaki forenzičar mora imati znanje, profesionalnost i nepristrasnost, kao i ostale karakteristike definirane kodeksom ponašanja forenzičke struke.

“Trajanje forenzičkog ispitivanja zavisi od predmeta do predmeta te kompleksnosti slučaja, broja dostavljenog dokaznog materijala i mnogih drugih faktora koji se mogu javiti u procesu rada. Današnja oprema, kao i nove metode, svakako su skratili taj period, međutim, on je još uvijek individualan od slučaja do slučaja. Naša laboratorija je napravljena u skladu sa svjetskim standardima i prilagođena potrebama forenzičke DNK analize. Napravljene su dvije odvojene linije rada, a sistem ventilacije i klime odvojen od ostatka zgrade u kojoj se laboratorija nalazi te se unutar nje održavaju konstantni uslovi prema preporukama proizvođača nabavljene opreme i preporukama forenzičke prakse u svijetu”, dodaju iz Agencije.

Fenomen izučavanja ove oblasti, kada su u pitanju prirodne nauke je dosta nepopularan zbog neadekvatnog radnog tržišta i mogućnosti zaposlenja, kada je u pitanju ova oblast. Inače, forenzika je veoma zahtjevna i skupa oblast u koju se nažalost mnogo ne ulaže, ali je prema mišljenju vještaka i stručnjaka, evidentan sve veći interes mladih ljudi za izučavanje ove oblasti.

Prema programu specijalističkih studija, uglavnom se stručan kadar za ovu oblast može regrutirati s Fakulteta prirodnih nauka, smjer Molekularna biologija, Biologija, Biohemija ili s Fakulteta medicinskog usmjerenja.

Laboratorije za DNK pri ovoj Agenciji ne rade DNK analizu posmrtnih ostataka iz proteklog rata, jer u laboratoriji još uvijek nisu uspostavljene metode DNK za izolaciju kostiju i zuba, kao ni analiza mitohondrije DNK.

Related posts