Biden predstavio svoj plan za spašavanje Amerike

U prilikama ekonomske krize “ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku”, istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan ekonomskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne financije, izabrani predsjednik je istaknuo da će “vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti privredne štete”.

“Korist će biti znatno veća od troškova” tog plana, dodao je na konferenciji za medije.

Bidenov plan za spas Amerike

Paket pomoći nazvan “plan za spašavanje” koji je Biden predstavio u svojoj izbornoj jedinici u Wilmingtonu, u državi Delawareu, trebao bi izvući Sjedinjene Države iz najveće krize od 30-ih. Plan će u idućim sedmicama pratiti investicijski plan za pokretanje privredne djelatnosti.

No sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1900 milijarda dolara za plan hitnog oporavka.

Republikanci bi mu se mogli usprotiviti, iako su proljetos glasali za plan pomoći republikanskog predsjednika Donalda Trumpa vrijedan 2200 milijarda dolara.

Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi ovisno o prihodima.

Naknada za nezaposlene od koje živi 18 miliona Amerikanaca isplaćivat će se do kraja septembra, dokad je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze koronavirusom.

U tekstu se spominje i produženje moratorija na otkaz ugovora o najmu stana i na ovrhu nad nekretninama do kraja septembra te povećanje pomoći u hrani, prenosi Index.

Joe Biden želi usto ubrzati testiranje i cijepljenje protiv covida-19 kako bi se mogla nastaviti privredna aktivnost.

Izabrani predsjednik se nada i da će zastupnici prihvatiti povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više.

Predviđa i sredstva koja će mjesnim i nacionalnim vlastima omogućiti da sačuvaju radna mjesta odgajatelja, policajaca, vatrogasaca i zaposlenika u javnom zdravstvu.

Ta bi mjera mogla naljutiti republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan privredne pomoći koji uključuje financijska sredstva za mjesnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća poduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

Izvor: vijesti.ba

Related posts