Biciklistička kolona iz Jajca krenula za Sarajevo

Sudionici 12. biciklističkog maratona “Bihać-Srebrenica: Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi” krenuli su jutros put Potočara iz Jajca. Više od 250 biciklista i maratonaca iz devet zemalja svijeta krenuli su u Potočare, kako bi i na ovaj način odali počast žrtvama genocida koji je prije 21. godinu počinjen u Srebrenici.

“Među ubijenim žrtvama srebreničkog genocida bilo je i sportista, što je potaklo sve nas koji volimo sport, prirodu i ekologiju da organiziramo ovaj maraton i time odamo počast svim nevino ubijenima”, kazao je Ermin Lipović, predsjednik kluba ekstremnih sportova “Limit”.

U sljedeća dva dana preći će više od 290 kilometara puta ispunjenog, poput malo kojega, jasnim porukama ali i snažnim emocijama sudionika.

Prva etapa je dužine 203 km od Bihaća-Bosanskog Petrovcca-Ključa-M.Grada preko našeg Jajca gdje su prenočili.

Jutros u oko 8 sati nastavili su drugu etapu koja iznosi 131 km Jajce-Donji Vakuf-Turbe-Travnik-Vitez-Kakanj-Visoko-Sarajevo. Na ispraćaju biciklista iz Jajca ispred institucija vlasti bio je samo načelnik Općine Jajce Edin Hozan uz slab odziv građana, što nije bio slučaj u drugim gradovima.

Treća etapa je planirana za četvrtak dužine 161 km Sarajevo-Semizovac-Olovo-Kladanj-Vlasenica-Milić-Srebrenica. Vožnjom će preći oko 500 km dugu trasu i svojim prisustvom 11.jula odati počast stradalim žrtvama.

U koloni koja je krenula iz Bihaća nalaze se i četiri naša sugrađanina: Salko Duranović, Emir Bitić, Haris Nešust i Hidajet Mecavica.

(Jajce Online)

Related posts