BH MAC: Ove godine definitivno očistiti općine Bosanski Petrovac i Cazin od mina

Početkom sedmice u Cazinu je održan sastanak koordinatora BH MAC-a za područje USK. Načelno su dogovoreni planovi za ovu godinu,lista prioriteta i lokacija na kojima će se vršiti deminiranje terena. U ovoj godini, nakon rada na nekoliko lokacija, općine Bosanski Petrovac i Cazin trebale bi definitivno biti očišćene od mina. Novi koncept LAND RELEASE, koji je uslovljen od strane donatora, trebao bi ubrzati cijeli proces i dovesti do toga da BiH do 2025. godine bude očišćena od mina.

Topljenje snijega i lijepo vrijeme prije proljetne vegetacije idealni su uvjeti za rad deminera na terenu. U ovoj godini plan je da se razminira preko 5 miliona kvadratnih metara, iako će realno biti očišćeno tek nešto više od milion. Cjelokupan posao ovisi o donatorskim sredstvima koja su na neki način uvjetovana parama iz općinskih i Kantonalnog budžeta što je u posljednjih nekoliko godina uvijek više nego upitno. Ipak, radovi se nastavljaju po listi prioriteta.

Novi koncept ili land release, uslovljen od medjunarodnih donatora, prihvatilo je i Vijeće ministara BiH,iako još nisu usvojene detaljne procedure za rad na terenu.Ono što je bitno za njegovu realizaciju je saradnja sa lokalnim stanovništvom.

Razminiranje oko milion metara kvadratnih košta otprilike oko 3 miliona KM. Uz nedostatak sredstava te teško dostupne infomacije, sam rad na terenu otežava i zloupotreba oko uklanjanja oznaka za minirana područja koja su još uvijek poprilično česta. Kako sigurnost građana ne bi bila ugrožena iz BH MAC-a apeliraju na prijavu ovakvih radnji kako bi se na vrijeme reagiralo te postavile nove oznake.

Related posts