Bh. građani sada putuju tokom cijele godine, interes za Istanbul sve veći

U zimskom periodu povećava se broj putnika širom svijeta jer su to mjeseci praznika, godišnjih odmora i aktivnosti na planinama. Bh. građani također u većem broju putuju u ovom periodu, ali ono što je novina za naše područje jeste da naši građani dosta putuju i mimo praznika.

Kako nam je rekao Muamer Lutvić iz Centrotoursa, cijene su izuzetno povoljne, što privlači ljude da putuju, a posebno su privlačne First minute ponude.

“Za razliku od ranijih godina, sada bh. građani putuju tokom cijele godine, a prije su u većem broju putovali samo u određenim terminima, poput 8. marta ili 1. maja. Broj putovanja se povećao otkako smo dobili bezvizni režim, a posebno tokom posljednjih godina”, rekao je Lutvić.

Ističe kako su cijene putovanja sada povoljne jer je cijena nafte na tržištu već dvije godine u padu. Građani preko ove agencije zimi putuju najviše u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Francuski, a posebno su zainteresovani za destinacije kao što su Dubai, Beč, Prag, Milano i Venecija.

“Imamo već dosta rezervacija za Prag, Budimpeštu, Istanbul, Barcelonu, Rim, Azurnu obalu i Atinu koja je nova u novogodišnjoj ponudi”, kazao je Lutvić.

Iz turističke agencije Sol Azur i Buena Vista ističu kako su zabilježili 30 posto više putnika nego u ovom periodu prošle godine.

“Beč, Venecija i Toskana su hit destinacije, a imamo i veliki interes za Siciliju”, rekao je Dino Imamović iz ove agencije.

I u turističkoj agenciji Ventura Travel bilježe rast broja putnika i to za 20 posto. Direktor prodaje Adnan Terzić kazao je kako su građani najviše zainteresovani za praznične ponude, kao i za aranžmane koji uključuju skijanje.

“Zainteresovanost je velika za Amsterdam, Dubai, Pariz, Prag, Beč, Toskanu, Budimpeštu, Beograd i istanbul gdje imamo aranžmane za Dan državnosti po vrlo pristupačnim cijenama. Pored praznika, naša agencija konstantno prati evropske i svjetske trendove u putovanjima, te već u decembru mjesecu naše klijente i potencijalne putnike vodimo na advent vikende od Budimpešte, Beča, Padove, Venecije i Zagreba”, istakao je Terzić.

Građani već pokazuju interes i za novogodišnja putovanja koja nudi Ventura Travel agencija. Imaju nove aranžmane za skijanje i zimovanje na Vlašiću, Bjelašnici i Jahorini, a posebno ističu ponudu skijanja na francuskim Alpama po vrlo pristupačnoj cijeni sa ski passom.

Iz sve tri agencije ističu kako se interes bh. građana za Istanbul itekako popravio nakon terorističkih napada i pokušaja državnog udara te da imaju redovne aranžmane za ovaj grad.

“Interes raste i puno je bolje, ali trebat će vremena da dođe na prijašnji nivo. Imamo još uvijek slabiji interes za Pariz i Brisel”, rekao je Lutvić, što su potvrdile i njegove kolege iz drugih turističkih agencija.

Interes za Tursku je bio povećan, za što su također bile zaslužne povoljne cijene.

Related posts