Berlin je sve više iznerviran nastupima Zagreba prema BiH

Hoće li se Njemačka snažnije angažirati u BiH i na Balkanu? Ovo pitanje jasno se nameće nakon nedavnog susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Reformska agenda

Posebno zbog sve otvorenijih pokušaja Rusije da nametne svoj utjecaj u regiji, ali i aktuelnog zveckanja oružjem među državama bivše Jugoslavije. Razlog više za ovakve strahove je činjenica da je američka administracija u procesu tranzicije te da još ne pokazuje pretjerano zanimanje za ovaj dio svijeta. Nije malo onih koji rješenje za stabilizaciju Balkana vide upravo u snažnijem uplivu najmoćnije zemlje EU.

Bodo Veber (Weber), ugledni njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, kaže za “Avaz” da se zvanični Berlin fokusira na daljnju provedbu Reformske agende.

Iako je Merkel kazala da podržava namjere Plenkovića u BiH, što se tumačilo i pokušajem da se Hrvatska inaugurira u regionalnog policajca, Veber ističe da Njemačka ima ozbiljne zamjerke prema Hrvatskoj. S tim u vezi ističe i da Berlin nema namjeru da u ovom trenutku stavlja pitanje ustavne reforme na red.

– Kancelarka Merkel na posljednjim sastancima s članovima Predsjedništva BiH odbacila je svaki pokušaj lobiranja za ustavnu reformu tipa trećeg entiteta. U tom kontekstu Berlin posljednjih sedmica sve više je iznerviran nastupima Zagreba prema BiH iz monoetničke perspektive – kaže Veber za “Avaz”.

Napredak zemlje

Urednik bosanskog programa “Deutsche Wellea” Benjamin Pargan vjeruje da će doći do snažnijeg njemačkog angažmana. BiH je, kaže, bez obzira na ovu tešku geostratešku i političku situaciju, i dalje na dnevnom redu njemačke kancelarke i vlade.

– Njemačka neće dozvoliti da se u BiH skrene s puta i da napredak koji je očigledan padne u vodu. Radi se o pokušaju da se zemlja ohrabri i da se naprave konkretni koraci. BiH treba izaći iz konstante krize i konačno krenuti ka konkretnim mjerama i reformama za punopravno članstvo u EU – govori Pargan.
Trzavice Sarajeva i Zagreba

– Novom hrvatskom premijeru želi se staviti do znanja da je za Njemačku važno da regionalna saradnja dobro funkcionira u stvarnosti, a ne samo u govorima. Do Njemačke je došlo da je bilo nekih trzavica između Zagreba i Sarajeva. Ovo nije samo obećanje podršk, već ujedno poruka hrvatskoj vladi da je pitanje evropskog puta BiH u sadašnjoj situaciji važno i za Brisel i za Berlin – tvrdi Pargan.

Related posts