Bečka konferencija o migracijama

Bečka konferencija o migracijama 2016. u organizaciji Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike (ICMPD) otvorena je jučer u svečanoj dvorani austrijskog Ministarstva vanjskih poslova. Generalni sekretar ICMPD-a Michael Spindelegger opisao je cilj konferencije u odnosu na pozadinu UN Samita za izbjeglice i migrante koji se održao 19. septembar ove godine: “Želimo razgovarati i analizirati rezultate Njujorške deklaracije za izbjeglice i migrante na evropskom nivou i razvijati moguće scenarije za provedbu koji će donijeti bolja rješenja i za migrante i sve uključene države.

Na otvaranju, političari na visokom nivou, kao što je “Komesar za proširenje” Johannes Hahn, predstojeći predsjedavajući Predsjedništva EU Vijeća malteški ministar vanjskih poslova George W. Vella i generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier su održali govore. Zajedno sa stručnjacima, kao što je direktor za Europu Visokog povjerenika UN za izbjeglice Vincent Cochetel i Demetrios Papademetriou, uvaženi viši saradnik i predsjednik emeritus Instituta za migracijske politike, bit će predstavljene nove perspektive za nove evropske migracijske politike.

Nakon uvodnog obraćanja austrijskog Ministra unutrašnjih poslova, Wolfgang Sobotka, i uvodnog govora koji je održao ekonomista sa Oxforda i savjetnik njemačke savezne vlade, Paul Collier, više od 200 međunarodnih učesnika u bečkoj Hofburg palati će razgovarati o dva ključna pitanja: s jedne strane zaštita izbjeglica u Evropi i njeni obavezni temelji, s druge strane, međunarodna saradnja u kontekstu zajedničke evropske migracijske politike. Predvođeni ICMPD-om, stručnjaci iz akademske zajednice, politike, civilnog društva i međunarodnih organizacija će podijeliti svoje stavove i analize.

Generalni direktor ICMPD-a ističe da je u osnovi za budućnost potrebno “stvoriti nove sveobuhvatne modele, koji će garantirati sigurne i mirne migracije”. Osim toga on ukazuje na važnost “uspostavljanja perspektive u zemljama iz kojih dolaze migranti putem održivog partnerstva”. Konačno, on naglašava da Evropa može dobro obavljati posao samo “ako djeluje čvrsto ujedinjena i iznutra i izvana u odnosu na susjedne – i zemlje porijekla”. Spindelegger smatra da je Međunarodni centar za razvoj migracijske politike “platforma koja djeluje kao posrednik između teorije i prakse, stručnjaka i političari koja otvara put za stvaranje uslova koji će omogućiti stvarno poboljšanje”.

Related posts