BBC objavio intervju sa Sanjankom Senem Škulj, forenzičarkom koja vraća identitet srebreničkim žrtvama

BBC Radio objavio je intervju sa bh. forenzičarkom Senemom Škulj koja radi u Međunarodnom institut za nestale osobe. Njen zadatak je da, kada masovna grobnica bude otvorena, pronađe kosti i spoji skelet kako bi žrtva i njena porodica konačno pronašli duševni mir.

BBC-jeva reporterka željela je znati kako je raditi na ovim strašnim slučajevima i kako je izgledao njihov prvi susret sa mjestom zločina.

“Kada dobijemo identitet i možemo vratiti žrtve njihovim voljenima, to je najveća nagrada ovog posla. Radimo u laboratoriji i postoje određene metode da sastavimo što veći dio skeleta pojedinaca. U 90 posto slučajeva ne dobijemo kompletan skelet, ali postoje anatomske veze koje mogu biti praćena kako bi sastavili tijelo. Ustrajnosti strpljenje su vrlo bitni jer morate biti obazrivi kako ne biste pogriješili i nanijeli bol porodicama”, rekla je Senem.

Za razliku od Kornelie Neshe, forenzičarke iz Berlina koja radi na mjestima zločina gdje su počinjena ubistva, Senem se bori s masovnim grobnicama i stotinama skeleta koje mora ponovo sastaviti kako bi porodice i žrtve pronašle svoj mir. Njeno prvo mjesto zločina koje je posjetila bila je mala masovna grobnica u kojoj su bile četiri žrtve u šumi.

“Osjećanja su mi bila pobrkana. Vidjela sam ljude koji su pogubljeni daleko od svog doma, bili su civili što smo zaključili po odjeći i ličnim stvarima. Pitala sam se dok smo ih iskopavali, kako su se osjećali tokom tog perioda kada su odvedeni daleko od doma i prije egzekucije, da li su se plašili, itd. Ne možete se odvojiti od tih osjećaja”, kazala je Senem za BBC Radio.

Istakla je kako joj je svaki slučaj emotivno težak kada dođe porodica da vidi stvari svojih preminulih koje su identifikovali.

“Nedavno je došla jedna mlada žena da identifikuje svog nestalog brata i oca. Tražila je da vidi ostatke i kada je ušla, legla je između skeleta i bila mirna, u svojoj boli i tuzi. Ležala je više od 1,5 sati. Pokušali smo je izvaditi, ali se nije mogla pomjeriti. Željela je to vrijeme za sebe koji su joj oduzeti prije 20 godina. To je situacija koja me najviše pogodi”, rekla je Senem istaknuvši da je uvijek najviše pogodi kada vidi ostatke kostiju beba, djece i mladih.

Na kraju razgovora, poručila je mladima da se ne opredjeljuju za ovaj posao na osnovu serija koje prikazuju forenziku jer nije uvijek onako kako se prikazuje.

“To je vrlo izazovno polje”, istakla je.

Related posts