Baždarević okuplja najbolje bh. fudbalere: Zmajevi od danas u starom gnijezdu

Prvih nekoliko dana priprema za meč s Estoncima najbolji bh. fudbaleri trenirat će u Sarajevu, a finalni dio pred prvi susret kvalifikacija za SP odradit će u Zenici

Okupljanjem koje je selektor Mehmed Baždarević zakazao za danas u hotelu Hercegovina, zvanično će početi pripreme fudbalske reprezentacije BiH za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i premijerni meč protiv Estonije 6. septembra na Bilinom polju.

Novajlije Ibrahimović i Gušo

Baždarević je za prvi meč kvalifikacija za Mundijal 2020. godine uputio pozive na adrese 26 Zmajeva, a u staroj bazi na Ilidži pojavit će se 23 igrača i tri golmana.

Osim Danijela Milićevića (Gent) i Tomislava Tomića (Zrinjski) koji su se prvi put našli na spisku selektora A tima, novih lica bit će i u stručnom štabu naše najbolje selekcije. Nakon odlaska Envera Lugušića u Japan na njegovo mjesto privremeno su uskočili Esad Ibrahimović i Adnana Gušo, dva imena koja inače rade u selekcijama pod okriljem N/FSBiH.

Dvojica bivših golmana FK Željezničar dobro se međusobno poznaju. Godinama je Ibrahimović trenirao Gušu i sigurno je da će bivši učitelj i učenik odlično sarađivati i sa najboljim bh. čuvarima mreže.

– Moram istaći da će mi biti čast i zadovoljstvo raditi sa našim najboljim golmanima, a ujedno sarađivati i s Adnanom Gušom – kazao je Esad Ibrahimović, koji se ovom prilikom zahvalio svima na ukazanom povjerenju.

Osim Guše, koji je svojevremeno bio reprezentativna „jedinica“, kroz Ibrahimovićevu „radionicu“ prošla su još dva čuvara mreže našeg nacionalnog tima, Kenan Hasagić i Ibrahim Šehić, koji će ponovo trenirati pod komandom Ibrahimovića i Guše.

– Svi naši golmani su provjereni i kvalitetni. Nema tu nikakvih velikih mudrolija. U ovih pet-šest dana samo trebamo nastaviti saonim što oni rade u klubovima – istakao je Ibrahimović.

Jedan od dvojice novih trenera specijalista u našoj A selekciji smatra da je bolje što novi ciklus kvalifikacija otvaramo protiv uslovno rečeno „slabijeg“ protivnika.

Kad se dobro počne

– Apsolutno je bolje što na startu kvalifikacija igramo protiv Estonije, nego što bi to recimo bio slučaj da igramo protiv Belgije ili Grčke. Iskreno, nadam se pobjedi. Kada se dobro počne, dobro se i završi, a to nije bio slučaj sa kvalifikacijama za posljednje EP – naglasio je Ibrahimović na kraju.

Prvi trening Zmajeva zakazan je za danas u 17 sati. Za utorak su planirana dva (10 i 17.30 sati), a jutarnji trening u srijedu (10.15) bit će posljednji pred odlazak u Zenicu.

Treninzi u Butmiru

Stručni štab reprezentacije BiH obišao je Trening-kamp FK Sarajevo, gdje će Zmajevi trenirati tokom trodnevnog boravka u bh. prijestolnici i jako su zadovoljni viđenim.

– Nekoliko puta sam boravio u Trening-centru FK Sarajevo u Butmiru i vidio sam da postoje vrhunski uslovi za rad. Predložio sam Savezu da prvi dio priprema odradimo tu, jer pored dobrih uslova, Trening-centar blizu hotela u kojem smo smješteni – kazao je Baždarević.

(D. Stambolić/Faktor.ba/Foto: Arhiv)

Related posts