“Balkanski Bog” prevara i sportskih namještaljki

Znate li priču o Veliboru Džarovskom, kojeg nazivaju Kraljem balkanskih prevara – no obzirom na sve što je ‘uradio’ u karijeri – Džaru možemo slobodno nazvati Balkanski Bog prevare i namještanja.

Džarovski je menadžer iz Skoplja, a u Jugoslaviji – kako i sam kaže – namiještao je sve. “Prvi put sam prevario rođenu majku, kasnije sam profesorima namiještao ženidbe”, kazao je čovjek koji se ovim poslom više ne bavi – ali sigurno ima šta da ispriča.

Kazivao je da se u Srbiji još uvijek namještaju u takmice, a da je Zvezda to najmanje činila. On lično je namjestio 80 susreta, ali polje njegovog djelovanja bilo je poprilično široko.

Radio je i kao estradni menadžer Zdravki Čoliću, Miši Kovaču, Maji Odžaklijevskoj, Oliveru Dragojeviću, Bijelom dugmetu… lista je preduga.

Razlog što je varao i namještao? Novac, i to nikada nije krio.

Čovjek je namjestio fudbalski meč na rezultat 143:0, u zatvoru je bio nakon otkrivene 23 prevare. Namijestio je rukometnu utakmicu da se završi rezultatom 0:0.

Dok je živio u Beogradu – sve je znao. Kada, ko kome i zašto namješta ovo ili ono. Fudbal, košarka, rukomet, izbor za Miss… a bio je “zaštićen ko mečka”.

Pričao je za brojne medije da za svako takmičenje postoji druga cijena. Ako se radi o Ligi prvaka (tadašnjem Kupu šampiona) ili Kupu UEFA – cijena je bila jedna, a za mečeve jugoslovenske lige druga.

“Makedonija je jednom bila isključena iz struje, dok Vardar ne da bod Prištini i mi smo morali da damo bod da bi Makedonija imala struju. Tako su stvarale političke karijere, a Priština je tada ostala u ligi. Bilo je zanimljivo i kako smo mi postali prvaci na Svjetskom prvenstvu u košarci u Ljubljani. Tito je tada bio u loži, a Stane Dolanc je sišao, umjesto kod igrača da pita da li treba neki peškir ili Coka-Cola, on je ušao u kabinu kod sudija, izvršio pritisak i mi smo postali svjetski prvaci. To je bilo lažiranje “, rekao je Velibor da su bili česti prtisci “sa vrha”.

Karijeru je počeo sa sitnim prevarama, namjestio je sopstvenu diplomu u srednjoj školi – tako što ga je oženio za jednun učenicu, njegovu drugaricu iz razreda. Namiještao je humanitarne koncerte kako bi vraćao kockarske dugove. Sve što je zaradio (a milioni su u pitanju kako kaže) trošio je u kockarnici.

Hapšen je zbog fudbalskih namještaljki, a kaznu zatvora služio je tri puta. Kako rekosmo, teretili su ga za 22 namještene utakmice, iako je on tvrdio da je namjestio 23, javno. Istina je da je namjestio više od 80 njih. Samo o fudbalu govorimo.

Postoji razlika između namještanja i lažiranja, kazivao je uz pojašnjenje: namještanje je kad učestvuju oba kluba, a lažiranje je ono – ovaj da napravi crveni karton, ovaj penal, pa golman pusti gol, ili autogol. I u jednom i u drugom je ipak najvažnija “crna tašna i lova”.

Najpoznatije Veliborovo namještanje je na utakmici četvrte makedonske lige Leskoec − Velgošti, koja je odigrana 1971., a završila se rezultatom 134:0, i jedna drugoligaška rukometna utakmica koja se završila rezultatom 0:0.

“Morao sam da napravim taj rezultat 134:0 jer sam se plašio da drugi ne naprave veći, pa pošto su oni napravili da bude 96:0, ja sam morao da se osiguram i napravio sam veći”.

Organizovao je mnogo fudbalskih namještaljki i lažiranja kao i preko 5.000 koncerata, ali ništa od toga mu nije važno u odnosu na jedan fudbalski uspjeh.

“Meni je najveći uspjeh u karijeri kada sam sa Slogom Jugomagnat u razdoblju od 1996. do 2001. osvojio dva kupa i tri prvenstva Makedonije. Sloga Jugonomat je ono što je Čukarički za Srbiju” – slikovito je opisao svoj uspjeh.

Inače, tokom fudbalske karijere igrao je kako kaže na najgoroj poziciji, lijevi bek – a kasnije su mu lijevi bekovi najviše pomagali da namjesti meč… dobiju karton, naprave penal i slično.

Što se Srbije tiče, “milion posto zna” da najviše utakmica namiješta jedan Bosanac u Jelen Super ligi. Kaže da u Ligi prvaka, odnosno FIFA-i i UEFA-i dijete od šest godina može da namjesti meč. Sve je stvar hladnih i toplih loptica, što je nedavno pojasnio i sam Michel Platini.

Prvi meč u karijeri koji je namjestio bio je između Jugokokte i Tikveša. Za njega je platio 500.000 dinara, a poslije mu je bilo sve lako – kaže.

Jedno pomilovanje dobio je od Hamdije Pozderca, a kaže da je političarima namiještao djevojke i dobar život. Često se i predstavljao kao uticajni političar, te tako ljude oslobađao iz zatvora i pritvora.

Bilo je i “čupavih situacija”: “Dva puta su pucali na mene. Jednom u Priboju na Limu, drugi put u Tuzli. Krao sam bodove tamo. Srećom su me promašili, morao sam da se pazim. U stvari, najviše sam strepio od cinkaroša”.

Ostalo je historija, nekako.

Related posts