Austrijski sekretar za EU: Migrantima u BiH mora se reći da su na pogrešnom putu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić održao je bilateralne konsultacije s generalnim sekretarom Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannesom Peterlikom.

Brkić je rekao da je posebno zahvalan Peterliku što je došao u Sarajevu ističući kako Austrija do konca 2018. godine predsjeda Vijećem Evropske unije. Na sastanku je konstatovano kako su odnosi BiH i Austrije izvrsni i da u bilateralnom smislu nema otvorenih pitanja.

“Od Republike Austrije imamo podršku na putu BiH ka Evropskoj uniji. Posebno sam zahvalan jer je Austrija kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja Vijećem EU stavila fokus na zapadni Balkan. Izvijestio sam kolegu da je BiH u fazi odgovora na drugi krug pitanja Evropske komisije i da vjerujem kako ćemo uskoro uspjeti finalizirati proces odgovaranja na dodatna pitanja i poslati ih Evropskoj komisiji. Nadom se da će u prvom kvartalu 2019. godine, a svakako prije evropskih izbora, BiH dobiti pozitivno mišljenje i preporuku za sticanje kandidatskog statusa Vijeću EU”, rekao je Brkić.

On je istakao kako je jako važno da se u nakon izbora ne gubi vrijeme i da se vlasti moraju fokusirati na reforme. Kako kaže, zajedno je zaključeno da su “ono što su rekli Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn za izbore, a to je da se na temelju presude Ustavnog suda BiH što skorije dođe do implementacije izbornih rezulata”.

“Zajedno smo zaključili da se to očekuje i od predsjedavajuće Vijeća Evropske unije. Nismo mogli zaobiđi ni pitanje ilegalnih migracija. Rekao sam da se BiH nalazi u situaciji u kojoj je skoro 20 hiljada ilegalnih migranata koristilo teritoriji BiH. Mi znamo da svi ti ljudi ne žele ostati u BiH. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se pomogne tim ljudima u smještaju i prehrani, ali BiH ne smije ostati sama u rješavanju ovog problema”, kazao je Brkić.

Peterlik je rekao kako mu je bilo važno da poslije provedenih izbora dođe u BiH i da se rezultati izbora što prije implementiraju te da iskažu podršku visokom predstavniku i njegovim nastojanjima u tom pravcu. Podcrtao je da je velika odgovornost na svim akterima spram BiH i njenih stanovnika da djeluju u tom pravcu.

“Mi smo imali priliku da razgovaramo o evropskoj perspektivi BiH. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim akterima u BiH koji su vrlo profesionalno radili na svemu što je vezano za odgovaranje na pitanja Evropske komisije. To je za svaku pohvalu. Što se tiče evropske perspektive BiH, kao što je bio slučaj i ranije BiH može računati na punu podršku Austrije”, kazao je Peterlik.

Istakao je da isto vrijedi i kada je riječ o izazovima vezanih za pitanja ilegalnih migracija. Peterlik je rekao da se migrantima koji se nalaze u BiH mora jasno reći da su na pogrešnom putu.

“Austrija će se potruditi da se učini jasnim to da ilegalna migracija nije put koji može i treba da se slijedi. Postoje legalni putevi i to je ono što mora biti jasno. Svjesni smo da je broj izbjeglica u BiH u porastu i učinit ćemo sve da pružimo podršku BiH. Ni u ovom slučaju nećemo ostaviti BiH na cjedilu”, kazao je Peterlik.

klix.ba

Related posts