Austrija na nogama zbog prostitutki iz BiH i Srbije

Austrijska policija traga za žrtvama lanca trgovine ljudima koji je mlade žene tjerao na prostituciju u Austriji i Njemačkoj.

U Austriji je policija, na osnovu zahtjeva za pravnu pomoć iz BiH, oslobodila više žena, ali nije bilo hapšenja, objasnio je šef Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima u Saveznoj kriminalističkoj službi pukovnik Gerald Tacgern.

Istraga u Austriji, kako je dodao, nalazi se tek na početku.

-Polazimo od toga da ima još više pogođenih žena. Uz to u toku je potraga za članovima bande. Žene nisu same od sebe došle u Austriju i ovdje prepuštene same sebi. Bilo je sigurno nadzornika, posrednika, objasnio je Tacgern, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, radilo se o “skrivenoj prostituciji” po hotelima. Članovi bande su iznajmljivali sobe za njihove žrtve, bez da su vlasnici hotela znali o kriminalnoj pozadini. Oni su redovno mijenjali lokacije, kako bi što manje upadali u oči. Kriminalna organizacija iz BiH je djelovala na teritoriji cijele Austrije, a klijente je vrbovala preko svog internet sajta.

U Austriji su otkrivene mlade djevojke iz BiH i Srbije, od kojih nijedna nije bila maloljetna, dodao je on. Žene su, kako je naglasio, uglavnom znale da će se baviti prostitucijom, ali je bilo i nekih koje su prevarene.

(Faktor.ba, Foto: Arhiv)

Related posts