Atif Dudaković: Graditi bolje odnose unutar zemlje i s komšijama!

General Atif Dudaković, proslavljeni i legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH, u razgovoru za „Avaz“ povodom 1. marta, Dana nezavisnosti, kaže da je četvrt stoljeća od dana kada se većina građana ove zemlje opredijelila za nezavisnu državu vrijeme da konačno glasnije nego do sada „progovore plemenite težnje i čista srca“.

Prave vrijednosti

Ističući historijski značaj današnjeg datuma, Dudaković kaže da referendum održan prije 25 godina predstavlja izraz tadašnje volje svih naroda i građana naše zemlje. Sve ono što je uslijedilo nakon referenduma, kao i opstojnost naše domovine u koju su utkane hiljade života domoljuba, razlog je više, ističe on, da se spozna istinska vrijednost današnjeg praznika.

– Ovo je dan koji bi trebao konačno dobiti simbolički i kulturni značaj u oblikovanju državotvorne prakse i svijesti. Zaista je nakon svega što je ova zemlja prošla u svojoj historiji, krajnje vrijeme da se od nje odmaknu animoziteti i netrpeljivosti i da se otvori put pravim vrijednostima po kojima je ova zemlja prepoznatljiva i koje oduvijek baštini, a to su prije svega dobrota ove zemlje i njenih građana – kaže Dudaković.

Uz čestitke svim Bosancima i Hercegovcima, general Dudaković ističe potrebu napretka zemlje koja je svoj put do nezavisnosti morala izvojevati i odbraniti najvrednijim na ovom svijetu – ljudskim životima.

– Zato, iako moramo gledati u budućnost, nužno je znati barem neke historijske činjenice iz borbe za opstojnost BiH. Iz prošlosti treba izvući pouke, a za sretniju budućnost vrijeme je da progovore plemenite težnje i čisto srce. Moramo više biti svoji. Pravi Bosanci i Hercegovci, a ne da gledamo šta će drugi reći, ko da budemo i kako da se ponašamo – smatra general Dudaković.

Prekinuti svađe

Veoma je važno, kaže on, da BiH nastavi institucionalnu izgradnju i svoj evropski put. Pri tome, ističe, veoma je važno ne dati šansu ni pričama o ratu.

– Naravno da je nedopustiva teza da imamo tri istine i tri historije, ali nju pobija već sama činjenica da je jedna prošlost i da se ona ne može ni mijenjati ni izbrisati. Ali, moramo se ostaviti pitanja hoće li biti rata, jer svi znamo šta smo proživjeli. Mora se smoći hrabrosti i krenuti odlučno naprijed i graditi državne institucije i standarde koji će biti u ravni s onima evropskim i taj se zamah ne smije zaustaviti – poručuje Dudaković.

Stoga je, naglašava, i na ovaj veliki dan bitno naglasiti da je neophodno prekinuti politiku svađa i netolerantnosti.

– Moraju se graditi bolji odnosi unutar zemlje i s komšijama. Slobodarski duh mora biti aksiom na putu izgradnje boljeg života za sve građane ove zemlje. Jer, vjekovima smo bili tuđi, robovi, jedni drugima nekada dželati, nekada žrtve. Razbijači boljih odnosa stalno forsiraju probleme i njih moraju nadjačati oni koji znaju da imati dostojanstvo i lični mir ne može svako i da se uvijek mora računati na posljedice. Moramo naučiti živjeti svoje, a ne tuđe živote I moramo biti bliži s komšijama nego s nekima koji su tamo daleko – zaključuje Dudaković.

Graditi, a ne rušiti

– I današnji praznik je prilika da se podsjetimo koliko je važno da radimo prvo na sebi i da nikada ne prestanemo učiti. Moramo shvatiti da škole, udruženja, ustanove, nisu kompanije koje neko želi svojatati. One su dio i ogledalo naše državotvornosti, naše nezavisnosti. Ulažimo u institucije i ljude. Što budemo imali više obrazovanih ljudi imat ćemo više države BiH i više onih koji će na cijeloj teritoriji domovine jednog dana s ponosom govoriti da su državljani ove zemlje i da slave njenu nezavisnost. Nažalost, do tog stadija još nismo došli, ali ako se svi skupa potrudimo i budimo gradili, a ne rušili, u tome ćemo zasigurno uspjeti. Jer, jedna je domovina – ističe Dudaković.

Related posts