Atif Dudaković: 5. korpus je bio respektabilna vojna sila

Na današnji dan prije 24 godine, odlukom Generalštaba Armije RBiH, formiran je 5. korpus.
Atif Dudaković: 5. korpus je bio respektabilna vojna sila

Nakon niza prigodnih sadržaja koji su se realizovali u okviru obilježavanja ovog jubileja, danas je u kasarni „Adil Bešić“ organiziran prijem za brojne zvanice.

Sjećanje na herojsku borbu u vremenima odbrambeno-oslobodilačkog rata naša je trajna obaveza i od nje ne smijemoodstupiti, poručeno je tokom obilaska i polaganje cvijeća na mezarju Humci .

Nakon intoniranja državne himne i učenja ajeta iz Kurana, cvijeće na centralno spomen- obilježje na Humcima položile su brojne delegacije iz društveno-političkog života Unsko-sanskog kantona i općina, te grada Bihaća.

„Nikada ne smije zaboraviti ovaj datum i herojstvo boraca Petog korpusa Armija RBiH, zahvaljujući kojima danas imamo međunarodno priznatu i suverenu zemlju“, poručio je general Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa.

Cvijeće su položile i delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Premijer Husein Rošić je kazao da je 21.oktobar jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno i na Rimokatoličkom groblju „Križ-Žegar“ .

Delegacije su se potom uputile u vojnu bazu „Adil Bešić“, gdje je general Dudaković na svečanom prijemu održao prigodan govor bivšim borcima, starješinama i pripadnicima OS BiH. Govoreći o herojstvu najvećih sinova BiH, naglasio je kako je Peti korpus pobjednički i veličina o kojoj se i danas piše sa respektom u cijelom svijetu.

Related posts