Arnes Kurtović iz Bosanske Krupe: Od Krčane do Grbavice

Arnes Kurtović, među prijateljima i klupskim kolegama nadimka “Maradona” velika je nada bh-a nogometa. Trenutno u juniorima NK “Željezničar” iz Sarajeva Arnes sada 17-godišnjak, prošao je sve selekcije od pionira do seniora u krupskom Želji i otočkoj Slogi.

Prve nogometne vještine učio je od trenera Emira Sedića. Treneri su se smjenjivali od Almira Spahića, Adisa Stambolije, Anela Kekića, Seada Kurtovića itd. a sa njima kako je rastao i selekcije. Međutim, bez očeve podrške teško bi se dječak samo sa svojim snovima mogao uspinjati ka cilji nogometaša velikog kalibra. Arnesov otac Hajrudin je bio taj koji je svom, tada petogodišnjem sinu pokazao zeleni travnjak i loptu, bio mu i vozač,maser, trener, golman ali i najvaterniji navijač. Kako je jednog Želju zamijenio drugim, onim sa Grbabice, Arnes kaže:

“Bilo je to finale KUP-a USK-a u kojem su se sastali NK “Sloga” za koju sam ja igrao i postigao gol i FK “Krajina”. Na tu utakmicu je došao, kasnije ću saznati skauz iz Sarajeva, Meša Dizdarić. Nakon utakmice prišao mi je i rekao da vidi u meni potencijal.”

Nedugo nakon razgovora sa skautom Dizdarićem Arnes dobija poziv da dođe u NK “Željezničar” na probu. Trener Fadil Žerić je bio zadovoljan partijom koju je Arnes pružio i zbog toga su ga pozvali da učestvuje na turniru na Otoci gdje su učešće uzele pored ostalih ekipa poput NK “Sarajevo” i FK “Crvena Zvezda”. Iako je u tom momentu i dalje bilo neizvjesno, Arnes dobija poziv da sa Željom ide na pripreme na Bjelašnicu, a onda i ono “pravo” da učestvuje na međunarodnom sada već tradicionalnom turniru u Foči gdje se okupljuju najbolje ekipe iz regiona i Balkana od Steaue iz Bukurešta, Crvene Zvezde i Partizana iz Beograda i Maribora i Rijeke. Za Arnesa veliko iskustvo:

“Pobjedili smo Maribor, na penale dobili NK “Steaua” gdje sam postigao jako važan gol za 6:5, odnosno za pobjedu Želje. U finalu smo izgubili od Rijeke, ali smo na turniru uzeli drugo mjesto.”

Od ove nedjelje Arnes je Krčanu i Oluk u Bosanskoj Krupi zamijenio sa Dolinom Ćupova i Grbavicom. Sada trenira sa Željinim juniorima, adresa stanovanja mu je Sarajevo gdje će nastaviti svoje srednje obrazovanje.

Arnesu želimo još mnogo dobrih partija te da dođe do željene “desetke” a onda ko zna…

radiobk

Related posts