Armije balkanskih država: Evo ko ima najjaču vojsku na Balkanu

Srbija je ovih dana dospjela u centar pažnje u regionu zbog nabavke oružja iz Rusije.

Predstavljajući rezultate svoje posjete Moskvi, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će uz “migove”, tenkove i borbena vozila iz Rusije Vojska Srbije dramatično poboljšati operativno-funkcionalne sposobnosti – do te mjere da to kao da nije ista vojska.

A, kakav je odnos snaga na brdovitom Balkanu?

Portal “Global fire power” donosi statistiku vojne moći država u regionu.

Prema rangiranju na ovom siteu od ukupno 126 država, iz zemalja regiona najbolje je rangirana Rumunija na 43. mjestu, slijede Bugarska i Hrvatska na 67. i 68. poziciji, Srbija je na 83. mjestu, dok je BiH na 120. mjestu, dok ostalih država iz regiona nema ni na listi.

Prema podacima ove stranice, Rumuni raspolažu sa 75 hiljada aktivnih vojnika i čak 875 tenkova. Kada je u pitanju ratno vazduhoplovstvo imaju čak 125 raznih vrsta letilica i 86 helikoptera.

Njihovi južni susedi i partneri iz EU i NATO, Bugari raspolažu sa upola manje vojnika i 160 tenkova. Posjeduju i 68 aviona i 25 helikoptera.

Po parametrima ovog specijalizovanog sajta, rame uz rame Bugarima su Hrvati. U njihovom stroju je 21.500 vojnika, kojima su na raspolaganju 72 tenka i 68 letilica, kao i 31 helikopter.

Sljedeći u regionu po rangu je Srbija. Kako piše, Srbija raspolaže sa 52.000 vojnika, 225 tenkova i 123 razne letilice. Vojska posjeduje i 37 helikoptera.

BiH je plasirana na 120.mjesto. Naše oružane snage imaju 10.500 vojnika, 149 tenkova i 20 helikoptera, a aviona nemamo.

Ovo je statistika. Ali, ona ne otkriva u potpunosti realno stanje na terenu.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski za Telegraf kaže da Hrvatska, na papiru, ima 12 “migova” 21, za koje misli da leti samo tri ili četiri, i da su zastarjeli.

Slovenija, kako ističe, nema mlaznu avijaciju, kao ni Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Bugarska ima avijaciju, ali je pitanje koliko je njihovih “migova” 29 operativno, dok Rumunija nema “migove” iz ove serije koji su operativni, već “migove” 21 koji su modernizovani.

avaz.ba

Related posts