Apsurd na bh. način: Pored domaćih fabrika, čak i cement uvozimo

Proizvođači cementa iz susjedne zemlje zbog završetka projekata autoputa ovaj proizvod sve više plasiraju na tržište BiH i našim fabrikama otežavaju rad

Analiza Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine pokazuje da je naša zemlja u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 7,1 milijardu KM i uvoz od 11,8 milijardi KM. Najznačajnije tržište za našu zemlju svakako je Evropska unija u koju smo izvezli 5,1 milijardu KM. Najznajačniji partner iz EU-a svakako je Hrvatska gdje smo ostvarili izvoz od 745 miliona KM, ali i uvoz od 1,85 milijardi KM. Jedna od bitnih stavki uvoza iz Hrvatske je cement, što je apsurdno, jer Bosna i Hercegovina ima dvije cementare koje mogu podmiriti domaće potrebe.

Damping cijene

Asistent u prodaji Fabrike cementa Lukavac Arijana Moranjkić izjavila je za Faktor da su kapaciteti cementara u Hrvatskoj oko četiri miliona tona.

– Nakon završetka izgradnje autoputeva, u Hrvatskoj nema mnogo infrastrukturnih projekata gdje bi se cement mogao iskoristiti i oni prodaju preusmjeravaju na druga tržišta. Njihovi proizvođači mogu jeftinije prodavati cement na tržištu BiH i koriste se damping cijenama. Konkretno, Nexe i Našicecement obaraju cijene domaćim proizvođačima – rekla je Moranjkić.

Cementare u Kaknju i Lukavcu imaju zajednički kapacitet od oko 1,8 miliona tona cementa godišnje, što je više nego dovoljno da se zadovolji trenutna potražnja na domaćem tržištu.

Generalni direktor Fabrike cementa Kakanj Branimir Muidža kazao je za Faktor da naša zemlja godinama ima negativan vanjskotrgovinski bilans, te da je tako i u ovom sektoru.

– Tržište cementa u BiH je slobodno tržište, tako da svako ima iste uvjete poslovanja i šansu da plasira svoje proizvode. Isti principi se primjenjuju i u Hrvatskoj, tako da i mi svoje proizvode izvozimo u Hrvatsku, zavisno od potražnje, tržišnih okolnosti i mogućnosti transporta. Treba reći da je potražnja u BiH ove godine za 40 posto manja nego 2008. godine – pojasnio je Muidža.

Cement iz Italije

Hrvatska je na prvom mjestu po uvozu i izvozu soli, sumpora, kreča, cementa, kamena i gipsa iz BiH. Međutim, dok su domaći proizvođači u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatsku izvezli ovih proizvoda u vrijednosti od 17 miliona KM, kupci u BiH su za isto vrijeme izdvojili 49,76 miliona KM za iste proizvode iz Hrvatske. Daleko manje (5,59 miliona KM) bosanskohercegovački kupci izdvajaju za cement, kamen, gips, so i sumpor iz Srbije.

(A. Šečunović/Faktor.ba)

Related posts