Apel za pomoć: Prijevremeno rođena beba i njena porodica nemaju hranu, toplu vodu ni odjeću

Beba stara 22 dana došla je na svijet prije termina i donijela veliku radost svojoj porodici koja živi u naselju Semizovac nadomak Sarajeva. Nažalost, zbog neimaštine, bebica je za ove dane od rođenja izgubila na težini jer njena majka i ostatak porodice nemaju dovoljno hrane niti su u finansijskoj mogućnosti da bebi kupuju mlijeko.

Bh. građani ponovo su pokazali kako imaju veliko srce i udružili su se da pomognu ovoj porodici. U neuvjetnoj kući s bebom žive majka Amina koja ima poteškoće u razvoju, njena braća, petogodišnja kćerka Aminine sestre, nana Ramiza i djed Mujo. Aminu je muž ostavio dok je još bila trudna i ne vodi brigu ni o njoj ni o svom djetetu. U kakvim uvjetima žive svjedoče fotografije koje je napravila Lejla Džeko, pokretač akcije za prikupljanje pomoći ovoj porodici.

“Majčine ruke su u živim ranama i mnogo je blijeda. Djevojčica koja živi s njima je jako sitna i mršava te nikada ne biste rekli da ima pet godina. Dočekala nas je sa zagrljajem i toplim riječima. Niko ne radi nigdje. Kuća liči na sve osim na kuću. Bebina nana nam je rekla da je bebicu samo jednom okupala u ovih 20 dana jer se boji da se ne prehladi. Kasnije smo saznali da nemaju bojler. Dedo je donirao krv 156 puta, a njemu niko da pomogne”, kazala nam je Džeko.

Bebina majka ima 24 godine. Od države su dobili zemljište za izgradnju kuće i uspjeli su izliti ploču, ali za ostatak nemaju novca.

“Kada sam ih pitala šta im je najpotrebnije, djevojčica i braća su rekli hrana, a nana i djed su kazali kuća. Uspjeli smo skupiti odjeće i nešto novca za hranu, te kupiti bebici dohranu. Potrebna nam je garderoba za petogodišnju djevojčicu jer je u periodu kada je bilo hladno išla u školu u majici dugih rukava, nije imala jaknu. Najpotrebnije je da im se završi kuća i molili bismo sve one koji mogu da doniraju građevinski materijal i ako bi neko od radnika volonterski pomogao u izgradnji. Rekli su i ‘pod ploču, samo da znamo da je naše'”, rekla nam je Džeko.

Grupa građana do sada je donirala hranu i odjeću, a djed je plakao od sreće kada je vidio šta su sve dobili.

Džeko je pokrenula i grupu na Facebooku pod nazivom “Ako možeš pomozi” u kojoj je napisala da za bebu još trebaju termos boce, kuhalo, dozeri i slične stvari. Otvoren je i žiroračun na koji se mogu vršiti uplate.

Mole se svi koji su u mogućnosti da doniraju 1-2 KM ili druge potrebne stvari kako bi ova sedmočlana porodica imala osnovne stvari za život i pristojan dom.

Za uplate u BiH: 1613000072704562

Za uplate iz inozemstva
SWIFT: RZBABA2S
IBAN: BA39161300007274562

Porodica živi u Semizovcu, Stara cesta broj 6.

Related posts