Američka ambasadorica na Maršu mira: Svi smo tu da odamo počast žrtvama užasnog genocida

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack pridružila se danas učesnicima Marša mira u selu Šušnjari, u blizini Potočara odakle će danas krenuti prema Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari gdje će odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Izrazila je sreću što je i ove godine sa učesnicima Marša mira.

– Drago mi je što sam danas ponovo ovdje. Ovo je moje drugo učestvovanje u malom dijelu Marša mira. I ove godine sam jako impresionirana posvećenosti svih ovih ljudi koji učestvuju u samom Maršu mira, ali i koji učestvuju u njegovoj organizaciji – istakla je Cormack.

Poručila je “da su svi tu sa istim ciljem, a to je da odaju počast žrtvama užasnog genocida koji se desio u Srebrenici”.

– Da izrazimo podršku porodicama i preživjelim i da zajednički uradimo sve što je u našoj moći i spriječimo da se ovakve stvari ikada bilo gdje ponove. Očigledno je, kada pogledamo situaciju u svijetu, da je pred nama još jako puno posla. Vidimo situaciju u Siriji, Bliskom istoku, situaciju sa izbjeglicama…Pohvalila bih sve koji su učestvovali i organizovali ovaj Marš mira što podsjećaju svijet na ono što se desilo u Srebrenici i ono što svi mi moramo da uradimo svake godine – dodala je Cormack.

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica u toku su pripreme pred sutrašnji, 11. juli, dan sjećanja na Srebreničane koji su izgubili svoje živote tokom genocida koji se dogodio u tom bosanskohercegovačkom gradu 1995. godine. Sutra će na kolektivnoj dženazi vječni smiraj u Potočarima naći novih 127 žrtava.

Related posts