Američka ambasadorica Cormack lijepo dočekana u cazinskoj Medresi

okviru službene posjete Unsko-sanskom kantonu američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack jučer je bila i u Cazinu.

Posjetila je BD tvornicu CareFusion 335 koja je jedna od svega dvije američke investicije u Bosni i Hercegovini, a zatim i Medresu „Džemaluddin Čaušević“.

Ambasadorica Cormack imala je priliku da se upozna sa pozitivnim projektima koje je cazinska Medresa poduzela u cilju poboljšanja obrazovnih standarda.

Direktor medrese, prof. Dervić, istakao je želju da saradnja ne bude bazirana samo na izuzetno vrijednom „Acces“ programu, koji se već dugi niz godina pod pokroviteljstvom Američke ambasade, provodi u medresama BiH, već da dođe do realizacije većeg broja ideja i projekata.

Ambasadorica Cormack interesovala se za saradnju Medrese i ostalih institucija, kao i za instituciju vakufa kao osnovnog izvora finansiranja projekata koje Medresa provodi u cilju razvoja.

U sklopu posjete učenici i polaznici „Acces“ programa u amfiteatru Medrese razmjenjivali su iskustva i perspektive sa Cormack, koja je uspjela da ih zainteresuje u svom interaktivnom predavanju.

Ono što je ostalo posebno upečatljivo na kraju, te ostavilo lijep utisak na učenike škole, je želja ambasadorice da kroz neformalne razgovore i slikanje sa osobljem i učenicima provede ostatak svog vremena u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Ambasadorica Cormack izrazila je oduševljenje i samim izgledom Cazina tako da ne sumnjamo da će nas opet posjetiti ako joj se ukaže prilika.
(Cazin.NET/medresa-cazin.ba)

Related posts