Alma Šabanović: Mog desetogodišnjeg sina stariji dječaci su zatvorili u školski wc, tukli ga i davili

Mog 10-godišnjeg dječaka su u školski WC uveli stariji dječaci, dvojica 14-godišnjaka.

Istjerali su drugu djecu i zatvorili se sa mojim Ahmedom. Zaključali su vrata, udarali su ga nogama u stomak, davili ga, udarali šakama u glavu. Nastavnici su čuli vrisku, ali nisu mogli da otključaju vrata jer nije bilo ključa – kazala je za “Avaz” Alma Šabanović, majka dječaka koji je pretučen u sarajevskoj Osnovnoj školi Umihana Čuvidina, općina Novi Grad.

Incident se dogodio u četvrtak, a dječaka su roditelji odveli na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je zadržan zbog bolova u stomaku i povišene temperature

Uzeli izjavu bez prisustva roditelja

Kako nam je rekla Šabanović, njen sin Ahmed je došao iz škole u četvrtak, ali joj nije smio ništa reći o incidentu jer je bio uplašen.

– Učiteljica me je nazvala i rekla da su se malo potukli. Ahmed mi je poslije ispričao šta su mu uradili. Suprug je nazvao školu, pitao je jesu li zvali policiju. Naravno, odgovor je bio negativan. Ni Hitnu pomoć nisu zvali djetetu. Rekli su “nije izgledalo da je neophodna pomoć ljekara”. Oni su mu čak pod tim šokom uzeli izjavu bez prisustva roditelja. To je strašno – rekla je ogorčena majka.

Nakon toga, roditelji su odveli dijete u KCUS gdje su ga zadržali jer su vidjeli da nešto nije uredu.

– Zadržali su ga na na opservaciji jer mu je jetra natečena i ima temperaturu On je jako šutljiv, povučen i morat ću ga voditi psihologu jer ne priča. Nadam se da ovaj događaj neće ostaviti trajne posljedice na mog dječaka – rekla je Alma.

No, kako je istakla, nakon što su ostavili Ahmeda u bolnici, još strašnije scene zatekli su u školi.

Škola u Sarajevu u kojoj je pretučen dječak

– Kada smo ostavili dijete u bolnici otišli smo u školu gdje je bio zakazan sastanak u 12.30 sati sa roditeljima dječaka koji su pretukli Ahmeda. No, pošto smo se zadržali u bolnici gdje smo ostavili dijete, u školu smo došli u 13 sati. Dočekala nas je pedagogica koja je rekla: “Kako ikako sa vama da razgovaram kada niste došli na vrijeme na sastanak“.

Nije imala nimalo saosjećanja čak ni kada sam joj rekla da je moje dijete ostavljeno u bolnici. Ona je na to rekla: “Spusti ton ili ću ti zvati policiju. A nalaz će pokazati šta je njemu ako su se malo pošamarala djeca“. Želim istaći i da je ta pedagogica ležala na psihijatriji, a sada radi sa djecom – kazala je Šabanović.

Mislimo da su nam djeca sigurna kad ih ostavimo u školi

Ona je dodala da je pedagica rekla i da ne mogu vršiti nadzor šta se dešava u WC-u škole.

– Želim javnost upoznati šta se dešava u školama gdje ostavimo našu djecu. Mislimo da su sigurna. Svjesna sam da me htjela iziritirati kako bih ja burno reagirala, možda i nasrnula na nju da se škola može “oprati“. Pitala sam je da li misli da ovakvi delikventi trebaju pohađati ovu školu. Odgovorila je da misli. Njoj nije sporno što su starija djeca pretukla mog Ahmeda – kazala je majka.

Inače, bh. javnost se prvi put ozbiljno zabavila ovim problemom nakon smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca koji je u decembru prošle godine izvršio samoubistvo jer je, kako tvrde njegovi roditelji, bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Obračun u parku

Na pitanje je li Ahmed ranije imao problema sa ovim dječacima, Alma je ispričala događaj iz parka koji se desio nekoliko dana prije incidenta.

– Prije nekoliko dana jedan od tih dječaka je vrijeđao Ahmeda, govorio mu ružne stvari u parku. Ahmed mi je rekao da ga je gurnuo kada mu je dječak opsovao majku, no nakon toga dobio je udarac pesnicom ispod brade. Nije mi smio reći jer mu je taj dječak zaprijetio da će ga ubiti ako nešto kaže. Ahmed se požalio da ga boli jer nije mogao da žvaće, ali nije smio reći da ga je udario. Majke tih dječaka nisu me nazvale ni da pitaju za Ahmeda. Jedna je čak rekla da je moj sin, koji je peti razred, izazivao njenog sina koji je deveti – rekla je Šabanović.

Related posts