Alibabić odgovorila: Lični zahtjev - maknite se! Kad se sjetim da ste u Srebrenici dilali odbore

Portal USKinfo.ba objavio je saopćenje zastupnice Naše stranke u Skupštini USK-a, Vildane Alibabić, koje prenosimo u cjelosti i bez ispravki.

”Nepostojeća većina” u Skupštini USK (ASDA, SDP, NiP i NB) koja je toliko zabrinuta za narod, a niko drugi nije, objavila je u petak saopćenje za javnost, gdje kažu, citiram: ”…da su Pomak i Naša stranka bili dio većine i da su njihovi zahtjevi bili megalomanski u odnosu na druge klubove,…”, kažu još da nemamo pravo na prozivke i da damo istinito tumačenje blokade Skupštine nakon što smo (kao) ostvarili sve svoje ciljeve.

Pa kad bolje razmislim, naši zahtjevi za vas i jesu bili megalomanski, jer onome kome politika završava kad se podjele institucije, poredaju upravni odbori i direktori sa zadatkom da  zapošljavaju vaše birače i rodbinu, naši zahtjevi su premegalomanski. Da podsjetim javnost, evo zahtjeva zbog kojh je Naša stranka podržala formiranje Vlade USK, tražili smo da se:

1.      10% Budžeta USK izdvaja za razvoj, i to isključivo za proizvodne djelatnosti, poljoprivredu, start-up programe, sufinansiranje projekata, Zakon o poticanju ulaganja.

2.      Donesu Planovi integriteta u svim institucijama i da zvaničnici podnose izvještaje o borbi protiv korupcije.

3.      Usvoji Zakon o porijeklu imovine.

4.      Objedine javne nabavke svih kantonalnih institucija.

5.      Pokrene reforma obrazovnog sistema.

6.      Smanje privilegije, plaće i naknade u organima vlasti USK, odnosno izmjeni taj Zakon.

Od svih ovih zahtjeva dobili smo izmasakriran Zakon o porijeklu imovine, donekle su urađeni planovi integriteta, start-up u poljoprivredi išao je jednu godinu, a slijedeću ste i njega izmasakrirali. U obrazovanju su pokrenute analize stanja u 2019., i šta je dalje urađeno,… poslala sam vam 4-5 inicijativa za smanjenje primanja, vi ste me ismijali,… na Skupštini dajete izjave da treba ukinuti primanja onima koji neće da glasaju za dnevni red, pa i tu sam vam inicijativu poslala i evo pozivam vas odmah i sad, sazovite Skupštinu, jedna tačka dnevnog reda, ukidanje ili bar smanjenje paušala i primanja zvaničnika i imate moj glas, bez ikakvih problema, vas 15, ja 16-ta!

Niste ispunili naše zahtjeve i ne muljajte molim vas, eno ih gore, pišu…ali zato jeste, stotine ”vaših” nazapošljavali. U ZZO nema slobodnog ćoška od vaše djece, pa sad treba kupovati veću zgradu. Direkcija cesta postala vam je bankomat, tu ste htjeli oteti skoro 5 miliona KM. Akcijom Tužilaštva USK ometeni ste privremeno, ali ne odustajete i smišljate nove načine za izvlačenje novca. Doveli ste Kasu Mulalića da vas ”savjetuje”, pa evo vidim na sve strane nova radna mjesta.

To što se krijete iza migranske krize i Covida, ne pije vode kod ljudi koji misle svojom glavom. Odlično manipulirate sa mišljenjem javnog mijenja, i koristite migrantsku situaciju da premijera proglasite narodnim herojem, i sad ko dirne premijera, on je leden!

”Učinak” vašeg rada je najmanji broj zasjedanja Skupštine i broj usvojenih zakona u Federaciji. Po svim ekonomskim parametrima i dalje smo najlošiji Kanton u FBiH, samo su Livanjski i Posavski lošiji. Sredstva koja su došla iz Federacije za pomoć privredi raspoređena su na tekuće obaveze, pa će dugoročno najlošiji parametar nesposobnosti biti činjenica da u privredu skoro ništa nije uloženo da se ona spasi, a oslabljena krizom pandemije privreda je očekivala podršku. Bez ikakvog opravdanog razloga poništeni su javni pozivi za ono malo para za subvencioniranje privrede, i poljoprivrede. Samo od oktobra do oktobra 19/20. broj zaposlenih je pao za 3.152, to je skoro za 10%.

Još jedan od razloga zbog kojeg cijenim da je politički suludo biti blizu ”vas” je činjenica da ogroman broj članova ”vaše većine”, poslanici, savjetnici imaju zvanično pokrenute krivične predmete za tešku korupciju i zloupotrebe, a vi na to sve žmirite, i nikada se od toga javno niste ogradili. Vi niste, ja jesam, i činit ću to u svakoj prilici, ne zbog bilo kakve lojalnosti većinama, nego zbog odgovornosti pred građanima koji su od nas sviju puno više očekivali. Sad svoju nesposobnost prebacujete na Vildanu i Zikriju, pa vi vodite Vladu USK, vas 15.

Eto stvarnih razloga zašto tražim da se povučete.

Pozvali ste me u vašem saopćenju, citiram: ”…pozivamo istu da razmisli da li ima još kakvih ličnih zahtjeva da joj riješi ova skupštinska većina i Vlada Kantona, …”

Imam ličnih zahtjeva, a oni su da se maknete, jer je očigledno da ste prevršili svaku mjeru. Kad se samo sjetim da ste i u Srebrenici dilali biračke odbore sa SNSD-om i dugim fiktivnim strankama iz RS-a, to je bio vaš kraj, samo toga niste svjesni, ali bićete,…

Hoćete još?

Izvor: USKinfo.ba

Related posts