Alergični na polen, oprezno u prirodi: Vrijeme je cvjetanja ambrozije

Svake godine se u ovo doba iznova postavlja isto pitanje – što mogu za sebe i bližnje učiniti ukoliko imamo tegobe koje uzrokuje polen ambrozije?

Treba naglasiti da je vrlo važno ne uništavati biljku u august, jer tada je u punom cvatu, pa se koncentracija polena može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe.

Važno je naglasiti da meteorološki uvjeti imaju veliki utjecaj na pojavu, rasprostranjenost i koncentraciju polena u zraku. Studije su pokazale da su temperatura i relativna vlažnost vrlo značajni meteorološki faktori, iako ne toliko izraženi u periodu od dana do dana.

Najznačajniji utjecaj predstavljaju nestabilni atmosferski uvjeti, kao što je prelazak hladne fronte koja značajnije utječe na koncentraciju polena ove biljke.

Upravo se zbog toga osobama koje pate od alergija na polen ambrozije i preporučuje izlazak u prirodu nakon obilnije kiše i značajnijeg pada temperature.

Zato, držite prozore zatvorenim, ne vješajte oprano rublje na otvorenom i pazite kad izlazite iz kuće – uz preventivno uzimanje antihistaminika mogli biste proći kroz sezonu ambrozije bez problema.

(Faktor.ba)

Related posts