Ako sutra bude sjednice Skupštine USK-a

Za petak, 8 juli  je najavljena 21. redovna sjednica Skupštine USK-a. Poznato je već, da dnevnim redom nije predviđena rasprava o Univerzitetu u Bihaću. Zašto je to tako, zna premijer Izudin Saračević, koji je materijale za raspravu povukao, i još uvijek ih nije ponovno dao na razmatranje. Zvanično, dnevni red ne najavljuje nikakvu buru. Uglavnom izvještaji o radu kantonalnih ustanova. Nezvanično, praznično je zatišje pred novo preslagivanje vlasti.
S nestrpljenjem se očekuje dolazak poslanika u salu Skupštine, kada bi mogle „pasti maske“ i biti demistificirani navodni prelasci premijera iz stranke u stranku. Ako su tvrdnje istinite onda je SDA dodatno „oslabljena“, a raskol između dosadašnjih partnera SDA i ASDA sve je očitiji. Ministri iz A SDA u Vladi USK još uvijek obnašaju pozicije unatoč traženju centrale SDA da ih se smijeni. Još se ne zna hoće li, ovaj put, za održavanje sjednice biti dovoljno „ruku“ ili kako se to žargonski kaže: ima li “matematike”. A ako bude matematike, u vidu 16 ruku natpolovične većine, bit će zanimljiva rasprava kada Klub SDP-a zatraži, kako su i najavili, da Vlada USK-a, podnese svoj Izvještaj o radu.
Tvrdi se nezvanično, da opozicija upravo tu vidi način da sadašnji saziv izvršne vlasti pošalje u mirovinu. Iz prakse znamo da je traženje izvještaja o radu uvijek uvod u traženje glasanja o povjerenju Vladi. Za rušenje Vlade matematike je uvijek bilo. Pa kako bilo.
Sve u svemu, čeka nas zanimljiv rasplet događaja kako u kantonalnoj Skupštini, tako i Vladi. Pod tepih i „u stranu“ opet su bačeni nagomilani problemi građana, o kojima se uglavnom i raspravlja u dijelu sjednice pod tačkom „Poslanička pitanja“. Nije poznato da je u okviru poslaničkih pitanja, a koja se odnose na probleme građana, pitanje urodilo reakcijom, akcijom i njegovim rješavanjem.
Hoće li izabrani skupštinski poslanici u petak izjašnjavati se o dodatnim kadrovskim promjenama u Vladi USK i koje političke snage zapravo vode Kanton, znat ćemo sutra kad započne najavljeno zasjedanje.

Related posts