Ako putujete vlastitim automobilom na more: Šta sve smijete prenijeti preko granice u vozilu

Potrebno je, između ostalog, posjedovati obaveznu dokumentaciju koja podrazumijeva: pasoš, saobraćajnu i vozačku dozvolu i zeleni karton.

Godišnji odmor na užarenom pijesku uz more idealna je slika koju svi s nestrpljenjem priželjkuju u ovim vrućim ljetnim danima. Osim jedinog bh. grada na obali mora, Neuma, za sve ostale destinacije potrebno je prijeći granicu.

Ako ste put planirali vlastitim automobilom, potrebno je, između ostalog, posjedovati obaveznu dokumentaciju koja podrazumijeva: pasoš, saobraćajnu i vozačku dozvolu i zeleni karton.

Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Albanija, Turska i Grčka hit su destinacije među našim građanima. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH savjetuju da, ako planirate godišnji odmor u nekoj od ovih država, morate obratiti pažnju šta sve smijete prenijeti u vozilu.

HRVATSKA

U susjednu zemlju nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Dopušteno je posjedovati do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do dva kg mlijeka u prahu za bebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce. Hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše) mogu se prenijeti, ali pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Pušači imaju pravo prenijeti šteku cigareta (200 cigareta, 100 cigarilosa ili 250 grama duhana za pušenje) i alkoholna pića ( pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. 1 litar; ili manjim od 22 posto vol. do 2 litre; ili 5 litara vina; ili 16 litara piva). Boravišna taksa košta 2 KM.

CRNA GORA

Prtljag je oslobođen plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba za ličnu upotrebu, neophodna za vrijeme putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine). Kao i u susjednim zemljama, za visokotarifnu robu važe ista pravila.

Dozvoljenom vrstom i količinom hrane smatraju se: proizvodi za ishranu djece, svježe voće i povrće (osim krompira), sušeno voće, povrće, sušene gljive, sirova kafa, kakao u zrnu, čajevi ukupne težine do 1 kg. Boravišna taksa se, po osobi, naplaćuje euro po danu.

SRBIJA

Pored ličnog prtljaga i lijekova za ličnu upotrebu, slobodno se može unijeti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porijekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radiostanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu − plagijate.

TURSKA

Ako automobilom putujete u Tursku, sva pravila, uključujući i visokotarifnu robu, važe kao i za prethodne države. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepis historije bolesti i potvrda ljekara).

ALBANIJA

U posljednje tri godine hit destinacija za ljetovanje svakako je Albanija. Za nju važe ista pravila kao i za ostale države. Boravišna taksa iznosi 1 KM.

Provjerite važenje pasoša

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, savjetuje svim putnicima da obrate pažnju na važenje ličnih dokumenata, pogotovo pasoša. Hrvatski su carinici rigorozni i primjenjuju pravilo od tri mjeseca minimalne važnosti pasoša Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku, dok je za Republiku Tursku u trajanju od četiri mjeseca.

Savjet automehaničara

Prava priprema za put podrazumijeva i detaljnu provjeru stanja automobila kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru. Almir Hodžić, automehaničar, savjetuje vozačima da ispitaju osnovne, ali i ključne tačke na vozilu.

– Obaveznim se smatra provjera nivoa ulja, vode i pritiska u gumama. Tečnost za ulje održava rad dijelova motora čistim, glatkim i rashlađenim – govori Hodžić, dodavši da se pregleda i klima, odnosno da se zamijene filteri ako već nisu.

(L. Balić/Faktor.ba)

Related posts