AHMETOVIĆ: Referendum o izdvajanju Srebrenice iz RS-a

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, potvrdio je za Avaz da će predložiti održavanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

“Povodom odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma i odluke Ustavnog suda RS da ne zaštiti vitalni interes Bošnjaka u RS, otvorit ćemo raspravu o donošenju odluke na Skupštini Opštine Srebrenica da raspišemo referendum na području opštine Srebrenica o izdvajanju iz RS”, kazao je Ahmetović.

Iako svjesni da referendumi u ovakoj situaciji nisu rješenje, kazao je da grad u kome je počinjen genocid za koje postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od strane NSRS i svih političkih aktera u RS.

Pojasnio je da je inicijativa za raspravu o donošenju odluke za referendum u Srebrenici rezultat odnosa vlasti iz Banjaluke naspram države, Bošnjaka u RS, te pasivnosti OHR u pogledu antidejtonskog djelovanja vlade RS i Milorada Dodika.

“Naša odluka o raspisivanju referenduma na području Srebrenice dolazi nakon kršenja odluka Ustavnog suda BiH, stavljanje Ustavnog suda RS u službu jedne nacije i jedne stranke, , kaže Ahmetović.

Related posts