Adrijana Karadža, pjevačica iz BiH sa adresom u Švedskoj: Smatraju je nasljednicom Whitney Houston

U djetinstvu sam sanjala da postanem velika pjevačica. Danas na to gledam malo realnije i san mi je da od muzike jednog dana mogu i da živim. Sarađivala bih sa našim muzičarima.

Adrijana Karadža, lijepa Trebinjka sa stalnom adresom u Švedskoj, uspješna je pjevačica, profesorica muzike i zaljubljenica u prirodu. Nakon što je snimila prvi singl, u zemljama Skandinavije dobila je epitet nasljednice diva poput Whitney Houston, Ella Fitzgerald i sličnih dama raskošnog glasa.

Prvi put je govorila za neki bosanskohercegovački medij i u ugodnom razgovoru pojasnila svoj put od malog grada u Hercegovini do švedskih pozornica.

– U Švedsku sam došla u vrijeme rata, 1992. godine, sa šest godina. Odrasla sam u Örebru gdje sam i završila fakultet. Prije dvije godine preselila sam u Stokholm gdje trenutno radim u muzičkoj školi – govori Adrijana na početku razgovora za Faktor.

Muzika u genima

Iako je posao i muzika vežu za grad, Adrijana ne živi u gradskoj gužvi.

– Živim van grada, u stanu, pored šumice, blizu vode. Živim s momkom, koji se također bavi muzikom i muzičkom produkcijom – nastavlja priču lijepa Hercegovka.

Ljubav prema muzici za Adrijanu nije slučajnost. Neke stvari dođu u genima, pa joj je ova strast bila usađena duboko u krv još mnogo prije rođenja.

– Moji roditelji obožavaju muziku. Tako sam i ja naučila od njih. Muzika je veliki dio mog života od rođenja. Tata mi je pjevao i svirao dok me mama nosila u stomaku – priča Adrijana.

Njen otac je u studentskim danima pisao muziku i bio frontmen, u to doba popularne mostarske grupe “Višak vrijednosti”. To je bila grupa mladih entuzijasta, studenata ekonomije, čije su se pjesme slušale na lokalnim radio stanicama.

– Tata se intenzivno bavio muzikom. Zahvaljujući njemu danas sam to što jesam. Stalno je pjevao sa mnom. Mama je obožavala klavir, a i tata je želio da sviram klavir. Ta ljubav je prešla na mene. Kasnije sam sama otkrivala nove žanrove i muzičare – prisjeća se Adrijana.

Korak po korak muzika je postajala sve značajniji dio života lijepe Trebinjke. Počela je svirati klavir sa osam godina. U gimnaziji je izabrala muzički smjer, svirala klavir i počela časove pjevanja. U Švedskoj je zavoljela jazz, koji je pjevala dugo vremena.

Adrijana je na fakultetu dvije godine studirala klavir i klasičnu muziku, nakon toga je nastavila predškolski smjer na istom fakultetu – specijalnost pop, rock, jazz i pjevanje.

– Tu sam provela pet godina. Nakon toliko godina školovanja nisam još bila spremna napustiti fakultet, pa sam ostala još godinu, studirajući muzičku produkciju i pisanje pjesama – priča vesela Adrijana.

Sluša Čolića i Dugme

Snimila je i pjesmu na engleskom jeziku, a kako kaže, to je tek početak.

– Ne znam stati kad je muzika u pitanju. Sviram, pjevam i pišem pjesme zato što to volim. U djetinstvu sam sanjala da postanem velika pjevačica. Danas to gledam realnije i san mi je da od muzike jednog dana mogu i da živim – s puno nade priča Adrijana. Adrijana

Ona trenutno predaje u muzičkoj školi i traži novu inspiraciju, sluša muziku i čita knjige.

– Razvijam svoj stil. Bavim se muzičkom produkcijom i eksperimentiram sa stilovima. Radim na novim pjesmama, a uskoro planiram snimiti i album – nastavlja buduća diva.

Iako već dugo ne živi u BiH, kaže kako voli našu muziku. Sluša Balaševića, Zdravka Ćolića, “Bijelo dugme” i ostatak stare garde muzičara, a rado bi sarađivala s našim muzičarima.

Adrijana je pobrojila i neke uzore, čija muzika je promijenila njen pogled na svijet.

– Ella Fitzgerald mi je otvorila svijet jazza. Ane Brun, iz Norveške, je divna. Prvi put sam je slušala uživo 2010. godine. Zahvaljujući njoj pronašla sam svoj glas i otkrila indie-muziku. Tu su onda Chopin, Nina Simone, i mnogi drugi – priča oduševljeno Adrijana.

Iako, za sada, samo Skandinavija uživa u raskošnom glasu talentirane muzičarke, Adrijanu očekujemo i u BiH. Bila bi šteta da se ne predstavi publici zemlje iz koje je ponikla.

(Faktor.ba)

Related posts