Adnan Hasković o seriji koju snima za Discovery: Hadžović i ja prošli smo i vojnu obuku

Igramo otmičare, a plod priče je otmica voza u podzemnoj željeznici. Prešli smo više od pola puta i serija će se snimati do 20. decembra, kaže Adnan

U našoj zemlji svaki kulturni projekat odavno je ravan incidentu, a talent i kvalitet cijene se uglavnom izvan njenih granica. Stoga su naši umjetnici primorani sreću tražiti u tuđini. Jedan od njih je glumac Adnan Hasković (32), član ansambla Sarajevskog ratnog teatra SARTR, koji posljednjih godina gradi uspješnu internacionalnu karijeru.

Odavno je prestao biti bosanski ili regionalni umjetnik. Stranim produkcijama je interesantan i rado ga angažiraju u projektima, čak i onda kada su u konkurenciji zvijezde Hollywooda. Sa nekima od njih je stao rame uz rame: u filmu „Twice born“ sa Penelopom Cruz i Emilom Hirshom, u „Snowpierceru“ sa Tildom Swinton, te u TV seriji „Legends“ sa Seanom Beanom.

Trenutno u Kopenhagenu snima seriju „Below the Surface“, iza koje stoji Discovery mreža. Uz danske glumce, sa njim na setu je i njegov prijatelj, kolega iz generacije, Muhamed Hadžović. Za naše novine otkrio je detalje ovog psihološkog trilera, čija premijera se očekuje već na proljeće. Serija se sastoji iz osam dijelova, a govori o grupi koja uzima taoce, što otvara vrlo aktuelno pitanje u našem vremenu – strah od terorizma.

FAKTOR: Prema prvim objavljenim fotografijama, u seriji igrate otmičara?

HASKOVIĆ: Srž priče je otmica voza u podzemnoj željeznici i cijela sezona se bavi tom situacijom između otmičara, talaca i obavještajne službe i policije. Mnogo je akcije, elemenata trilera, misterije. Mi smo s tim maskama, a lica ne otkrivamo do ključnih momenata.

FAKTOR: Prate Vas uloge negativaca, ako izuzmemo onu u filmu „Twice Born“, gdje ste ljubili Penelopu Cruz.

HASKOVIĆ: Čovjek kojega igram nije negativac. On i njegove kolege su bivši vojni specijalci koji rade za novac. Iz njihovog ugla tu nema ništa negativno, ništa lično. I u seriji „Legends“ nije bio negativan lik, iako su ga takvim napravili. On je predsjednik svoje zemlje Čečenije, ništa ne radi nelegalno, a ispadne negativac. Mi glumci smo tu da ukažemo na humanost i dobre ljudske karakteristike, a da li je to lik sa negativnim predznakom ili pozitivnim, nije ni važno. Važno je da karakter dobije svoj epilog, da ljudi na kraju izvuku pouku.

FAKTOR: Koliko je serija koju snimate u Danskoj povezana sa aktuelnim dešavanjima u svijetu, odnosno govori li o terorizmu?

HASKOVIĆ: Nema poveznice s ovim što se dešava u svijetu. To je izolirana priča koja ne podliježe utjecaju svjetskih trendova. A istina je da kinematografija inače ide tokom događanja u svijetu, ali ne i ovo. Mada će svi očekivati takav ishod.

FAKTOR: Do kada traje snimanje i koliko posla je završeno?

HASKOVIĆ: Prešli smo više od pola puta i snimat ćemo do 20 decembra. Serija će biti na danskom i engleskom jeziku. Replike smo izgovarali na engleskom.

FAKTOR: Sa Vama je u seriji i Muhamed Hadžović. Jesu li Vam slične uloge?

HASKOVIĆ: Gotovo sve scene igramo zajedno. Ti negativci su ekipa i stalno su zajedno. Vrlo specifično je napisan scenarij. Dva glumca, dva prijatelja, iz iste zemlje, grada, ista generacija, zajedno u projektu iza kojeg stoji „Discovery“… Ne stanemo zajedno u kadar naše kinematografije, a onda se to desi tamo u Danskoj. Dobro se i zabavljamo. Prošli smo i ozbiljne treninge s instruktorima specijalne jedinice danske vojske, imali brojne obuke od rukovanja oružjem, pucanja, pa do raznoraznih vojnih taktika. Bukvalno smo prošli mini vojnu obuku. Sve su to lijepa iskustva i razlog zbog kojeg se čovjek bavi ovim poslom.

FAKTOR: Vaše uloge će, ako je suditi po broju dana predviđenih za snimanje, biti zastupljene tokom cijele sezone. Dakle, nije riječ o nekim manjim ulogama?

HASKOVIĆ: Bit ćemo zastupljeni cijelu prvu sezonu, jer serija se i zasniva na tim pričama, a sa sezonom se završava i priča. Premijera je planirana već na proljeće, u februaru ili martu.

FAKTOR: Vaša iskustva pokazala su da jedan internacionalni projekat otvara vrata ka novom. Je li to slučaj i ovaj put?

HASKOVIĆ: Već to što sam na setu s ljudima koji su neko drugo tržište veliko je. Tri reditelja režiraju seriju, novi su producenti. Sve su to poznanstva koja mogu uroditi plodom. A kada imate lijepu saradnju, nekako je logično da će se ona ponoviti, da će se desiti ponovo neki scenarij, gdje će biti potreban internacionalni kasting. Dogovora ima, ali sve je još u zraku.

FAKTOR: A kako stranci reagiraju kada se susretnu sa našim kvalitetnim glumcima? Kako se ophode prema Vama, imate li isti tretman kao i ostale kolege?

HASKOVIĆ: Oni gledaju samo kvalitet i nije važno odakle dolaziš. Isto je kao u sportu. Tvoje je da zabijaš golove, daješ koševe. Ko te pita odakle si i ko si, kad si kvalitetan, talentiran. Ne uzimaju te zbog porijekla, jer to je otvoreno tržište. Imaš priliku da konkuriraš na tom tržištu s jednog kraja svijeta na drugi. Jednostavno, ako uradiš dobar kasting, to će biti tvoje. A nama imponira to što mi, među konkurentima iz cijele Skandinavije, pa i Evrope, dobijemo te uloge u ovoj seriji.

(M. Čustović/Faktor.ba)

Related posts