Abdićevi Laburisti izgubili većinu u Velikoj Kladuši: “Otkovao” ih bivši DF-ovac

Laburisti Fikreta Abdića izgubili su u kratkom vremenskom roku teško formiranu većinu u Općinskom vijeću Velike Kladuše, budući da je prva redovna sjednica vijeća jučer odgođena zbog neusvajanja dnevnog reda.

Poslušnost neformalnoj koaliciji između Laburista i dvoje bivših DF-ovaca otkazao je jedan od njih, sada nezavisni vijećnik Enver Pehlić koji je prilikom glasanja za dnevni red bio suzdržan.

Sporna odluka zbog koje je “pao” dnevni red bila je povlačenje tačaka vezanih za imenovanje komisija Općinskog vijeća i radnih tijela, što je učinila predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanja Elvira Abdić Jelenović. Povlačenje tačaka Abdić Jelenović je pravdala tezom da komisija kojom ona predsjedava nije formirala konačne prijedloge za imenovanje radnih tijela.

Opozicija, pak, nije željela tretirati ni ostale materijale sa dnevnog reda bez formiranih komisija, smatrajući da se time krši Poslovnik vijeća i Statut općine.

Za usvajanje dnevnog reda bez materijala o imenovanju radnih tijela Vijeća bilo je 14 vijećnika, tačnije 13 vijećnika Laburističke stranke i nezavisna vijećnica Refika Purić (nedavno izbačena iz DF-a), koji su svoj stav pravdali time da se sjednica može održati te da vijećnici o preostalim materijalima mogu raspravljati bez mišljenja radnih tijela.

S druge strane, vijećnici koji su prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda bili suzdržani, istakli su da se sjednica ne može održati bez radnih tijela koja bi trebala dati mišljenje o materijalima predloženim za dnevni red. Suzdržani su bili vijećnici iz klubova SDA, DNZ, političke grupacije Pokrenimo Kladušu, Mješovitog kluba A-SDA i KSSP te jedan nezavisan vijećnik.

Upravo je nezavisni vijećnik Enver Pehlić, koji je na konstituirajućoj sjednici vijeća izabran za zamjenika predsjedavajućeg vijeća, zbog čega je s Refikom Purić izbačen iz DF-a, “otkovao” većinu i stvorio pat poziciju u zakonodavnoj vlasti u Velikoj Kladuši.

Naime, pozicija i opozicija sada imaju po 14 ruku u Općinskom vijeću i bit će veoma zanimljivo pratiti nastavak velikokladuške “sapunice” i u narednom periodu.

Inače, na jučerašnjoj prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća vijećnici su trebali razmatrati nekoliko važnih materijala, među kojim su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju za 2017. godinu, Nacrt budžeta za 2017. godinu, Prijedlog Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2017. godinu te Prijedlog operativnog programa održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta u zimskom periodu za 2017. godinu.

/klix.ba

Related posts