Zdravstveni radnici USK imat će više plaće, a manju satnicu

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na posljednjoj sjednici prihvatila je prečišćeni tekst granskog kolektivnog ugovora za Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika (NSSZZ) USK, a iz Sindikata su odgovorili da neće biti generalnog štrajka.

Stanje u budžetu

Mirsad Muhamedagić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika USK, kaže da su oni zadovoljni, s obzirom na stanje u državi i stanje u budžetu USK, koji još nije ni donesen. Svjestan je da se jedino mogu osloniti na Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK, koji, uostalom, i finansira sve zdravstvene ustanove u USK putem plaćanja zdravstvenih usluga.

Upitali smo ga kako će ZZO USK moći izdvojiti više sredstava nego do sada kada je jedva bilo novca za poštovanje starog kolektivnog ugovora.

– Ne slažem se s tim da nema para. Novca ima, samo direktora ZZO USK „tjeraju” da investira i troši novce u neke druge svrhe. Dr. Handanagić bi trebao povećati vrijednost boda sa 0,80 na 1 i time bi problem poštovanja granskog kolektivnog ugovora u zdravstvu bio riješen – smatra Muhamedagić.

Dodaje da je Vlada USK pristala na povećanje satnice sa 2 na 2,35 KM, što je dobro, jer je satnica od 2 KM stara 10 godina. No, neke zdravstvene ustanove, poput Opće bolnice u Sanskom Mostu i Lječilišta Gata, imali su satnicu od 1,80 KM, pa zaposlenici nisu imali plaću ni po kolektivnom ugovoru.

Salih Mesić (DF), ministar zdravstva i socijalne politike USK, ističe da su ostali dijelovi ugovora usaglašeni s kolektivnim ugovorom, koji je NZSZR USK usaglasio na federalnom nivou.

– Jedina izmjena odnosi se na broj sati u toku sedmice koji će, umjesto 40, kod nas u USK iznositi 37,5 – kaže ministar Mesić.

Dr. Almin Handanagić (SDA), prvi čovjek ZZO USK, rekao je za ”Avaz” da su potpisnici kolektivnog ugovora resorno ministarstvo i Vlada USK.

Zdravstvene usluge

– Upoznat sam s kolektivnim ugovorom za zdravstvene radnike te smo svjesni činjenice da su za 2017. godinu neophodna veća finansijska sredstva. Da bi se sredstva povećala, Zavod jedino može iznaći način da poveća vrijednost boda za zdravstvene usluge. Isto je i rezultat pregovora s predstavnicima sindikata zdravstveni radnika, da Zavod vrijednost boda poveća s dosadašnjih 0,80 na 0,85 KM – kaže Handanagić.

Inače, potpisivanje novog kolektivnog ugovora očekuje se u toku ove sedmice.

Realno stanje

Handanagić dodaje da će u okviru svojih nadležnosti nastojati, ukoliko uspiju usaglasiti ovakvu vrstu pregovora, da povećanje vrijednosti boda vrijedi i za iduću godinu.

– To je realno stanje koje Zavod može garantirati – ističe dr. Handanagić.

/avaz.ba

Related posts