Održana prva donatorska večera “Zagreb za Srebrenicu”

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) organiziralo je u Kristalnoj dvorani hotela Westin donatorsku večeru “Zagreb za Srebrenicu” pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, javlja Anadolu Agency (AA).

Po prvi puta u Republici Hrvatskoj održana je donacijska večera s ciljem prikupljanja sredstava za potrebe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Oko 650 uzvanika okupilo se u Kristalnoj dvorani Hotela Westin kako bi sudjelovanjem na ovoj večeri odali pijetet žrtvama Srebrenice. Događaj je inicirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a donatorska večera je organizirana od strane VBNMGZ-a.

Prikupljena sredstva omogućit će bolji i kvalitetniji prijem posjetitelja koji dolaze u Memorijalni centar svake godine 11. srpnja.

Harun Omerbašić, predsjednik VBNMGZ-a, sa zadovoljstvom je ustvrdio kako je dvorana prepuna uzvanika te kako je interes bio toliki da bi se napunila još jedna ovakva dvorana, iako je cijena za deset uzvanika iznosila 600 kuna (80 eura) po stolu.

Veliki dio firmi je uplaćivao i više, velik dio njih nije bio ni u mogućnosti doći, kazao je Omerbašić koji se zahvalio i Hotelu Westin na pomoći u organizaciji.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči donatorske večere je izjavio sljedeće:

“Kada ode u Srebrenicu, čovjek zanijemi na najvećem stratištu i genocidu u najnovijoj europskoj povijesti. Večeras ovdje djela govore više od riječi.”

Salih Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, ovu je donacijsku večeru nazvao simbolom pažnje Zagreba prema Srebrenici, gradu zločina i genocida, rekao je.

“Ovo je simbol koji može biti opomena za naše dvije zemlje, da izgrađujemo budućnost za nova pokoljenja“, kazao je.

Istaknuo je kako je Memorijalni centar u drugoj fazi izgradnje kompleksa u kojem će biti smještena biblioteka i muzejski sadržaj te sve ono što će biti arhiva Haaškog tribunala, audiovizualni pokazatelji zločina i genocida.

Kazao je kako je izrađena projektna dokumentacija onoga što bi trebalo biti završeno u narednih pet do deset godina.

“Ovo večeras trebaju prepoznati BiH, ali i susjedstvo, jer Srebrenica je ogledalo svih nas, onih koji su to mogli spriječiti, a nisu”, poručio je Ahmetović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, kazala je kako je važno da se o Srebrenici govori, ne samo u BiH, nego i u zemljama regije.

“Najveći neprijatelj je zaborav, a zaborav ubija. Zato je vrlo važno da se govori o Srebrenici, Vukovaru, svim mjestima gdje se dogodio zločin, genocid itd. Mi majke često kažemo da je najveća nepravda čekati pravdu, a evo mi je čekamo i čekamo”, kazala je.

Na pitanje kakvu kaznu od Haaškog suda očekuje za Ratka Mladića, Subašić je izjavila kako je najmanje što očekuje doživotna kazna.

“Dok Mladić nije došao u Potočare, ja sam imala i sina i muža. Kad je on došao, odlučio je da njih više nema”, kazala je Subašić.

Subašić očekuje kako će donatorska večera pomoći popravku Memorijalnog centra, te kako će napisane knjige, napravljeni filmovi i muzeji pomoći da se Srebrenica nikada ne zaboravi.

Majke Srebrenice i Žepe imaju dobru komunikaciju s brojnim nevladinim udrugama iz Hrvatske, kaže Subašić, te poručuje kako je to dobar temelj za razvoj komunikacije mladih naraštaja Hrvatske i BiH, ali i Srbije, Makedonije i ostalih zemalja u kojima se ta komunikacija ostvaruje.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja – Bratunac, kazala je kako očekuje da će se ova suradnja Grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske, po pitanju Srebrenice nastaviti i održavati na prijateljskoj razini kakva je postojala i prije rata ‘90-ih. Sinanović očekuje da će ova donatorska večer, isto kao i Konvoj za Srebrenicu, postati tradicija.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, donacijsku večeru doživljava kao počast Zagreba i Hrvatske srebreničkoj tragediji.

“Nakon tih godina ponižavanja i gaženja, vraća se ljudskost, pogotovo ovdje u Hrvatskoj gdje su nam se otvorila vrata gostoprimstva i dobrodošlice. Nije bitna materijalna dobit od donatorske večere, moralna i ljudska gesta je izuzetno važna”, izjavila je Hotić.

Kazala je kako za Mladića na Haaškom tribunalu očekuje najtežu, doživotnu kaznu jer je, smatra, počinio veliki zločin, ne samo prema bošnjačkom, već i prema svom narodu.

Hrvatska je već odavno nama pružila ruku prijateljstva, kazala je Hotić, unatoč tome što je u ratu bilo sukoba Hrvata i Bošnjaka u Bosni, Hrvatska se vratila na pravi kolosijek, rekla je.

“Politika na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek nije ozdravila. Tu ćemo još čekati, nadam se da će se jednom srediti na dobrobit čovjeka”, kazala je.

U svečanom programu volonterski su nastupili džamijski zbor Arabeske, Nedžad Salković, Enes Begović, Ivo Jelić, Renata Sabljak, Ervin Baučić idr.

Na donatorskoj večeri su kao posebni gosti sudjelovali predstavnici udruga iz Srebrenice, uz brojne izvođače koji su zabavljali goste, a među uzvanicima našli su se brojni predstavnici iz javnog, gospodarskog i političkog života Zagreba.

Related posts