40 svjedoka o kriminalu u Šumama USK-a

Jučer je u Kantonalnom sudu u Bihaću održano predraspravno ročište, na kojem je sutkinja Jasminka Karabegović u dogovoru sa tužiocem Senadom Ljubijankićem i advokatima optuženih Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirće i Enesa Karića, utvrdila dinamiku iznošenja dokaza i saslušavanja svjedoka.

Za organizovani kriminal u Šumama, zloupotrebu položaja i primanje mita Tužilaštvo je protiv ove šestorke podiglo optužnicu koja je potvrđena 28. 12. 2015.

– Pošto se radi o složenom i kompleksnom predmetu, gdje je 6 optuženih i 6 branilaca, moraću vas posebno podsjetiti da poštujete ugled i autoritet Suda, svaki prigovor nadležnosti ili zahtjev za izuzećem članova vijeća trebate iznijeti sad a ne kasnije. Ne želimo da se odugovlačenjem oštete strane u postupku niti pravičnost samog postupka, upozorila je sutkinja.

Svi optuženi su bili prisutni na ovoj statusnoj konferenciji izuzev prvooptuženog Đevada Muslimovića, bivšeg direktora Unsko-sanskih šuma, za kojeg je njegov advokat Hasan Veladžić kazao da je odsutan zbog puta u inostranstvo.

Tužilac Senad Ljubijankić je zatražio da se sasluša oko 40 svjedoka, te da se za prvih dvadeset odmah odrede termini, a da se zbog već evidentnog kašnjenja ročišta održavaju dva puta sedmično. Tome se kompletna odbrana usprotivila. Tako je prva rasprava zakazana za 17. januar, na kojoj će samo biti pročitana optužnica, a svaka naredna rasprava će se održavati utorkom. Prvi svjedok koji će biti izveden je Almir Ćerić, a zatim Hajrudin Pehlivanović i Mirhat Melić.

Većina predloženih svjedoka su iz općina Sanski Most, Bosanski Petrovac i Prijedor, a navedena su još i imena Šaban Melić, Edin i Besim Mujanić, Mirko Latković, Hasib Kasupović, Mustafa Lozić, Kerim Selimović, Ratko Macanović, Mujo Medanović. Na sedmom ročištu planirano je saslušanje čak 7 svjedoka, pa je odbrana izrazila sumnju da ih je moguće sve unakrsno ispitati u jednom danu. Tužilaštvo je zatražilo da se odredi i zamjenski sudija u slučaju da predsjednica Vijeća bude spriječena da održi ročište.

/oslobodjenje.ba

Related posts