Aplikacija Krajišnika zaludjela Švicarce

Talenti za programiranje iz BiH u svojoj zemlji nemaju šansu za uspjeh, ali im zato zapadne zemlje širom otvaraju vrata.

Programeri koji kreiraju mobilne aplikacije dočekali su svoje vrijeme, jer je njihov posao među najtraženijim na svijetu. Zahtjevi na tržištu za takvim osobama su ogromni, a značajan dio takvih radnih mjesta popunjavaju Bosanci i Hercegovci koji žive u brojnim zemljama svijeta. U Švicarskoj, na primjer, sat rada programera za aplikacije plaća se minimalno 100 franaka. Ali, naš sagovornik kaže da treba imati u vidu da je to mnogo, mnogo sati rada jednog programera na jednoj aplikaciji.

Prodaja u tri koraka

– Naši mladići i djevojke te struke u 95 posto slučajeva već su vani i dobro žive od svog rada. Preostali procenat onih koji su još u domovini nije takve sreće. Nikako se ne mogu probiti, njihov rad se ne cijeni, jer naš narod nema predstavu koliko truda stoji iza toga, kazao nam je Eldin Veladžić, naš programer iz Švicarske.

Posljednja aplikacija za androide koju je Eldin razvio ima samo najbolje ocjene na Google Play Store, jer je korisnici smatraju najlakšom i najlogičnijom platformom za kupoprodaju.

– Jednostavna je i savršena za trgovinu, u tri koraka bilo koji korisnik može da proda stvar. Fotografiše je, ubaci cijenu u aplikaciju i objavi. Poslije biva obaviješten o ponudama ili odmah ako je aplikacija našla kupca. Nema komplikovanog sučelja, nema stotina rubrika, nema da kupci postavljaju stotine pitanja, ni na koji način ne dosađuje kod upotrebe, opisao nam ju je Eldin.

Njegova aplikacija zove se bambyshop i natjeraće sve kupoprodajne portale da na sličan način usavrše svoje, a on će je nastaviti razvijati za ovlaštene trgovine.

– Osim toga, ova aplikacija ne vezuje se ni za kakvu web stranicu, mislim da je došlo vrijeme kada se sve obavlja na mobitelu, jer vam za kupoprodaju ništa više svakako i ne treba, kazao nam je Eldin.

Inače, Eldin Veladžić ima svoju firmu Wiahost, koju je otvorio u Švicarskoj. A samo prije šest godina bio je na birou za nezaposlene Unsko-sanskog kantona. Zapravo na birou je bio dugo, iako je još i tada želio pokrenuti svoj biznis u Bosni i Hercegovini. Zato je i aplicirao sa projektom i planom za sredstva koja biro pruža kao pomoć mladima u zapošljavanju. Ali, za pribavljanje sve dokumentacije za nominalnih dvije hiljade maraka od biroa, Eldin se nikad nije više naradio za manje novca u životu. Na kraju je i odustao od toga, kada su neljubazni službenici sa biroa odbili da mu objašnjavaju koje su njegove obaveze iz dijela sitno štampanih paragrafa ugovora.

Niski nameti

A to je obaveza da radite godinu i plaćate sve doprinose državi, što je daleko više od onoga čime bi se zadužio samo da se posao pokrene. Zapravo, istina je da mladi u BiH nemaju nikakvu mogućnost da pokrenu posao, jer im se već prvi mjesec rada sva državna struktura popne na vrat. Kod nas dođe istinita ona narodna “baba dala dukat da uđe u kola, a dva da izađe”!

– U Švicarskoj nije tako, tamo te država pušta da radiš i pokušavaš sve dok ne uspiješ. Zapravo, za poreze su zainteresovani tek ako ostvarite više od 100.000 franaka čiste dobiti, pa čak i tad nameti su daleko pristojniji nego u BiH, ispričao nam je ovaj programer.

Nažalost, takvo stanje je na svakom koraku u BiH, mladi programeri koji bi mogli kreirati informacioni sistem, a koji bi stotinu puta bio efikasniji od preglomazne državne administracije, prinuđeni su ići vani. S druge strane, nepotizam, zapošljavanje nestručnih, prodaja radnih mjesta, stranačko zapošljavanje i na kraju nesnalaženje i neprofesionalizam na radnim mjestima državnih ureda i institucija ne dozvoljavaju mladim stručnjacima ni da zažale dok napuštaju svoju domovinu.

oslobodjenje.ba/F.Bender

Related posts