USK: Neka traje agonija Univerziteta

A SDA je postavila članove UO Univerziteta i ne želi njegovu smjenu, a podršku u tome nalazi u pobunjenoj struji koja čini veći dio Kluba SDA

Za petak je bila zakazana vanredna, tematska sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na koju su pristigli izvještaji komisije za upravni nadzor i prijedlozi Ministarstva obrazovanja USK-a za prevazilaženje krize na Univerzitetu u Bihaću.

Podsjećamo, rektor je pokrenuo postupak utvrđivanja plagirane diplome kod predsjednika Upravnog odbora, da bi Senat potom smijenio rektora, a ministar svojom odlukom stavio van snage odluke sa te sjednice Senata.

Sprega sa sudom

Senat je pred nadležnim sudom tužio Ministarstvo, a komisija je u međuvremenu provela nadzor nad svim fakultetima, gdje su utvrđene brojne nepravilnosti.

I umjesto da se to završi na najvišem zakonodavnom organu, političari u Skupštini, koji su debelo odgovorni za katastrofalno stanje na Univerzitetu, ne vide u svemu nikakvu hitnost da bi i reagovali.

Pred sjednicu je zasjedao Kolegij, pregledane su tačke dnevnog reda predlagača, ministra obrazovanja Adisa Muharemovića (SDA), te je sačinjen prijedlog da se ide u razrješavanje Upravnog odbora dok bi se predloženi zakon o visokom obrazovanju razmatrao u formi nacrta.
Kako od naših izvora saznajemo, protiv su bili predstavnici Kluba A SDA, a zatim su ih podržali i predstavnici Kluba SDA i to pobunjene struje koja ima većinu u Skupštini.
Oni su tražili dodatno vrijeme, odnosno da se vanredna sjednica prolongira do redovne, 13. ovog mjeseca, bez da su rekli zbog čega im odgoda treba.

Nezvanično, u pitanju je cijela političko-sudska i univerzitetska sprega ljudi, gdje se dešavaju tektonska pomjeranja zbog duboke podjele u Krajiškoj SDA i velikih ambicija partnera iz A SDA.

Naime, odugovlačenjem tematske sjednice, želi se dobiti na vremenu kako bi se preko suda konačno u korist Senata riješila parnica i poništila odluka ministra, te bi se na taj način sve vratilo na početak.

Neodrživo stanje

Za to je najviše zainteresovanih strana, jer samo što je otvorena afera sa plagiranim diplomama i zloupotrebama Univerziteta, mnogi drugi sa upitnim namjerama ali i diplomama žele da se sve zataška. Podršku pronalaze u političarima, koji također ne žele pitanja o diplomama.

Tako je jučer vanredna sjednica samo otvorena, odgođena i zatvorena, uz samo jedan jedini usvojeni prijedlog – da sljedeća sjednica o Univerzitetu i cijela rasprava budu zatvorene za javnost.

Dakle, što su god naumili napraviti, političari u Skupštini Unsko-sanskog kantona ne žele da javnost tome svjedoči.

A u međuvremenu, sve do sljedeće sjednice, na Univerzitetu je: “stanje praćenja realizacije nastave neodrživo, na ovaj način se trenutno ne može utvrditi kako se taj proces odvija, dakle, kako se izvodi planiranje i programiranje, kako se realizira i kako se odvija proces praćenja i ocjenjivanja”, riječi su iz izvještaja komisije koja je pročešljala stanje po fakultetima.

F.B/oslobodjenje.ba

Related posts